Torsdagen den 10 februari 1972
Westerviks Motorsportklubb firar 50-årsjubileum
Tävlingar på Bökensved och Hjorted blev succé
1922 bildades Westerviks Motorcykelklubb som numera heter Westerviks Motorsportklubb. Det var Einar Sandström och Axel Johansson som kom på idén att man borde samla de motorintresserade i en klubb och i historiken omtalas att en lista lades ut hos frisör E. Sandström där de som ville vara med kunde skriva sina namn. Vid ett sammanträde den 2 augusti valdes den första styrelsen som kom att bestå av Pehr Carlsson, ordförande, Gustaf Johansson (Wirenfelt) vice ordförande, Einar Sandström, sekreterare, I. Dahlén vice sekreterare, Axel Johansson kassör och Gustav Sparr biträdande kassör. Bland dem som också raknas till klubbens initiativtagare var Kari Ohlsson och Sigfrid Olsson.
Klubbens första tävlingskommitté bestod av Einar Sandström, Pehr Carlsson och Hugo Lindestrand .
Den försa tävlingen kördes den 3 september 1922 och vid ett möte några dagar före uppmanade Herr Jägmästare N. Klein de deltagande att köra försiktigt i backar och krökar, enligt vad som framgår av ett mötesprotokoll.
Tävlingen vanns av Axel Johansson som därmed började en fin tävlingsbana som motorcykelförare.
Vid första årsmötet, den 23 februari 1923, var medlemsantalet 46. Av protokollen framgår att det inte var så lätt att bli medlem. Fordringarna på de sökande var stora och det var många som meddelades att "ansökan om medlemskap för närvarande ej kan tillstyrkas".
Tävling på Bökensved
Den 20 juli 1924 ville man visa publiken något nytt varför man arrangerade stora mc-tävlingar på Bökensved. Denna tävlingsform blev mycket populära och drog stor publik. Tävlingskommittén var verkligen aktiv och satsade också på tävlingar i Rödkullabacken. Premiären där skedde den 23 augusti 1925 varvid 20 bilar och 21 motorcyklar deltog. Dagens bästa tid för motorcyklar nåddes av Folke Björkholm, Gamleby, och bland bilarna vann Sven du Rietz, Norrköping. Bland pristagarna från Västervik märktes Gustaf Johansson ((Wirenfelt), Jörgen Möller, Gustav Lind, Axel Johansson, Erik Nilsson, Karl Andersson, Hjalmar Andersson, Pehr Carlsson och Erik Lagergren.
I februari 1926 anordnades den första tävlingen på sjön Qvennaren varvid 27 motorcyklar och 10 bilar ställde upp. Stor publiksuccé rapporterades.
En ny tävlingsform försökte man sig på 1928, nämligen tolkning på skidor efter motorcykel. Paret Gustaf Johansson - A. Rehn segrade.
De närmaste åren var klubben mycket aktiv med bl.a. Novemberkåsan för både bilar och motorcyklar, tävlingar på Bökensved och Qvennaren. I Novemberkåsan fanns en mycket fin prissamling uppsatt och vandringspriset man tävlade man om från 1923 till 1934 då Gunnar Johansson erövrade det för alltid.
Klubben arbetade också för ökad trafiksäkerhet och 1935 inlämnades förslag till vederbörande myndigheter om att vissa gator i Västervik borde enkelriktas Detta blev visserligen inte utfört förrän några år senare men då i det närmaste i överensstämmelse med vad de sakkunniga inom WMCK föreslagit.
1936 anordnades stora landsvägstävlingar tillsammans med klubbarna i Vimmerby, Målilla och Silverdalen. Förarna från Västervik tog lagpriset överlägset.
Publiksuccé 1937
Vid ett möte den 20 november 1936 föreslog John Engström att klubben skulle ordna en isbanetävling på sjön Hjorten och detta förslag antogs av WMCK som därmed började arbeta inför sin dittills största tävling. En tävlingskommitté med Sven Berg som ordförande tillsattes. Söndagen den 14 februari 1937 hölls den stora tävlingen. Det var en strålande vacker vinterdag och redan tidigt på förmiddagen började det myllra av folk på vägen till Hjorten. Man promenerade, cyklade, åkte skidor, spark, motorcykel eller bil och redan ett par timmar före starten var man på det klara med att tävlingen skulle gå ihop. Senare kom ett extratåg från Västervik och då var publiksuccén given.
Även 1938 anordnades stora tävlingar på Hjorten och publiksiffran var ca. 2.000. Bland deltagarna märktes Hasse Engborg, Målilla och Arena Bergström, Norrköping, den senare känd som Vargfar. Han fick 50 kr för sin start enligt gamla anteckningar.
Åren därpå stoppades tävlingsverksamheten av kriget som medförde restriktioner för tilldelning av motorbränsle. Man planerade en tävling på Hjorten 1940 till förmån för Finlandsinsamlingen men tyvärr fick man inte tillstånd att genomföra tävlingen. Då klubben ekonomi var god beslöt man att ändå skänka 1.000 kr.
Varg-Olle vann inför 7.000 när Motorstadion invigdes
1946 började man inom WMSK diskutera anläggandet av en speedwaybana och 1952 låg den klar vid Jenny. Landshövding Ruben Wagnsson invigde banan den 18 maj 1952 och 7.000 personer såg invigningstävlingen som vanns av Varg-Olle Nygren. Flera danska förare deltog och bäst av dessa var Morian Hansen som kom tvåa. Hasse Engborg, Dackarna, blev sexa och på 13:e plats återfanns Rune "Pajo" Wikgren, västerviksbo som då körde för Valdemarsviks speedwaylag Garvarna.
Isracing har under årens lopp varit en stor och populär sport i Västervik. Många publiksuccéer har under årens lopp noterats på Qvennaren och Hjorten och senare körde man isracing även på Motorstadion vid Jenny. Där hölls SM-finalen 1965 i isracing med Bernt Hörnfeldt, Vargarna, som segrare.
En av de största tävlingarna gick på Qvennaren 1948 då hela 6.000 åskådare fanns på plats. 500cc-klassen vanns av Hasse Engborg, Målilla, och 350cc av Stig Ekberg, Nässjö. Tvåa i den sistnämnda klassen blev Enar Carlsson, Vimmerby, ett välkänt namn i motorkretsar. I prislistan hittar vi också Arne Bergström, mest känd som Vargfar, och Olle Nygren, som snare blev Varg-Olle med hela svenska folket. Denna tävling på Qvennaren den 15 februari lär f.ö. ha varit den allra första som Varg-Olle gjorde. Han hade då nyss fyllt 18 år och tog en tredje plats.
Denna bild togs 1948 på Qvennarn där en isracingtävling drog 6.000 åskådare. Fr.v. 18-årige Varg-Olle Nygren som gjorde sin tävlingsdebut vid detta tillfälle, Hasse Engborg och Lennart Carlström. |
Det är många storstjärnor som tävlat i Västervik under årens lopp. Vid invigningen av speedwaybanan 1952 togs denna bild av Varg-Olle Nygren och Dan Forsberg tillsammans med WMSK:s Gunnar Jansson och speedwayledaren Arne Varg-far Bergström. |
Par-SM i Västervik
Som tävlingsarrangör har WMSK alltid haft ett gott man och det är under årens lopp många fina arrangemang som publiken bjudits. Allt vad Sverige haft av speedway elit har i olika sammanhang tävlat i Västervik. Varg-Olle, Ove Fundin, Björn Knutsson, Göte Nordin, Dan Forsberg, Peo Söderman för att nämna några.
Nu regerande världsmästaren Ole Olsen körde i Västervik 1970 då i ett nordiskt VM-kval i speedway genomfördes. Då hade Ole ännu inte slagit igenom, men visst visade han fina takter även om Danmark var utan chans mot Sverige starka lag med Ove Fundin och Anders Michanek i spetsen. Det var den gången Finland tog noll poäng - något helt unikt i speedway. Par-SM-finalen har körts tre gånger i Västervik, senast i fjol då Christer Löfqvist/Tommy Johansson blev populära segare. Även 1972 års par-SM arrangerades i Västervik och det betyder att hela svenska eliten kommer hit den 11 juli.
Sven Berg ledare 30 år
Under 30 år var Sven Berg rutinerad och uppskattad tävlingsledare inom WMCK. Han gjorde också ett mångårigt jobb inom SVEMA:s styrelse och fick Kungamedaljen. Det var den andra medaljen som utdelades och nämnas kan att den första innehas av prins Bertil.
Under krigsåren var så gott som all tävlingsverksamhet inställd inom svens motorsport, men WMCK låg ändå inte på latsidan. Man ordnade tävlingar med vanliga trampcyklar!
1944 arrangerades en mindre Novemberkåsa med cykel. Prisutdelningen hade man på Grönö dit dit pristagarna naturligtvis cyklade.
Motorstadion vid Jenny har utnyttjats i många olika sammanhang. Förutom speedway och isracing har det körtsa "Stock car", ett något skämtsam tävling med gamla bilar som var en attraktion på 1950-talet, samt speed-car, som var en föregångare till nuvarande go-cart.
Kämpar i WMSK
Det finns naturligtvis massor av kämpar som lagt ner ett stort arbete för Västerviks motorsport genom åren. Sven Berg är nämnd i ett annat namn här på sidan och vi kan också framhålla Sven Björkman, ordförande under många r och även rutinerad tävlingsledare. Numera har han lämnat dessa poster och är istället speedwaydomare. Seth Ohlsén är ett annat namn som bör framhållas. Hur många timmar han lagt ner på Västerviks Motorbana finns naturligtvis ingen statistik på, men de är inte få!
Gunnar Johansson var ordförande i WMSK och lade ner ett stort jobb liksom Eric Jonsson under många år.
Lite i det tysta har Stanley Appelqvist arbetet energiskt, inte minst förr i tiden när det gällde att spola upp isbanor. Numera är det Willy Helms som är klubbens ordförande och den som håller i det mesta.
Startklart för tävling 1928. Starten går vid Lagells Café intill Marieborgsskolan och alla förarna är från Västervik. |
Sven Berg, tävlingsledare och stor motorentusiast, tillsammans med Conny Löfgren och dennes mekaniker samt Gunnar Johansson som vid detta tillfälle var WMSK:s ordförande. |
Rune "Pajo" Wikgren är en av Västerviks mera kända förare och han gjorde många fina insatser under 1940- och 50-talen. |
Bäste förare
Thorvald Karlsson är Västerviks bäste speedwayförare genom tiderna. Under sina år i Dackarna var han med om att bi allsvenska seriesegrare och fick också köra flera landskamper. Senare gjorde han en lyckad comeback i Skepparna.
Skepparnas speedwaylag år 1970
Skepparna får möta Kaparna
Det dröjde många år efter speedwaybanas invigning innan Västervik fick fram ett eget lag, men så småningom bildades Skepparna som efter några säsonger i div. II tog steget upp i div. II. Det blev laget tvåa i fjol vilket onekligen var en fin prestation.
I år blir serien både hård och intressant. Skepparna får nu för första gången möte Kaparna som åkte ur div. I och siktar på att åter gå upp i storserien. Envisa rykten gör gällande att Ove Fundin ska göra comeback i Kaparna som ersättare för Göte Nordin som går över till Smederna. Med Ove Fundin, Bengt Jansson, Bo Magnusson och Bengt Brannefors i laget vinner Kaparna säkert serien trots att Dackarna satsar hårt och får tillbaka Tommy Johansson från Bysarna.
Skepparna räknar med samma lag som förra säsongen, men det är möjligt att någon av de lovande Vimmerbygrabbarna Kennet Gustavsson och Stewe Johansson går in i laget. De har tidigare kört för Njudungarna men föredrar nu alltså Skepparna.
Källa: Västerviks Tidningen |