500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Sverige

Norge

Danmark

Finland

39

32

25

0

 

Datum: Söndagen den 14 juni 1970
Serie: Lag VM - Nordisk Final
Bana: Ljungheden
Publik: 1450 åskådare

 

Måndagen den 15 juni 1970

Fundin och Michanek suveräna i VM-kvalet

1.450 såg Sverige vinna

Finland tog noll poäng!

 

Sverige blir ett av de fyra lagen i lag-VM-finalen i speedway på Wembley. Något annat var förstås inte att räkna med, ty ingen hade väl trott att de nordiska grannarna skulle kunna hota Ove Fundin & Co i kvalet på Västerviks Motorstadion. Sverige vann klart trots att både Sören Sjösten och Varg-Olle Nygren saknades. Slutpoäng: Sverige 39, Norge 32, Danmark 25 och Finland 0 poäng. Ja, just det! noll för Finland! Det torde aldrig i något speedwaysammanhang hänt att ett lag blivit helt utan poäng.

 - Det måste vara unikt, menade Arne Bergström, svensk lagledare som kan mera speedway än någon annan i landet. Finland är verkligen ingen speedwaynation att räkna med. De kör alldeles för få tävlingar och får aldrig någon rutin.

Två fullpoängare fick de 1.450 åskådarna se: Ove Fundin och Anders Michanek . helt enligt förhandstipsen. På tredje plats individuellt kom också en svensk, Bengt Jansson på 10 poäng.

 - Varför kom inte Sören Sjösten och Varg-Olle?

 - Sören tävlade i England i går, råkade ut för en krock på vägen till flygplatsen och missade planet. Övriga plan till Sverige var fullbokade, meddelar Arne Bergström. Varg-Olle har skadat en fot när han deltog i Picko Trobergs motorcirkus. Det var därför jag fick ragga upp P.O. Söderman och Dackarnas Käll Haage i sista stund.

 

Vi måste vinna lag-VM i år!

"Vargfar", Arne Bergström, efter segern i Västervik:

 - Nu måste vi satsa stenhårt på lag-VM! Det duger inte att vi blir utan världsmästare i år.

 - Individuella VM då?

 - Nej, det vinner ingen svensk. Nere i Polen trivs inte våra grabbar, inte engelsmän eller nya zeeländare för den delen. Det blir en affär för öststaterna.

 - Vi missade par-VM (Nya Zeeland van i Malmö) och vi vinner förmodligen inte individuella VM. Men lagtävlingen har vi chans på. Engelsmännen blir svåra på Wembley i höst, men vi sätter ihop vårt bästa lag och siktar på guld!

 - F.ö. vet jag bara två svenskar som kan åka bra på polska banor, nämligen Björn Knutsson och Berndt Persson. De andra trivs inte där nere.

 

"Jag kan åka i Polen"

Vad har exempelvis Anders Michanek att säga om detta. Sveriges kanske bäste förare just nu, är han deppig inför VM i Wroclaw?

 - Nej, jag tror det där pratet om att vi inte kan köra i Polen är överdrivet. Visst ska vi kämpa om VM-guldet. Jag har visserligen bara varit i Polen ett par gånger och har inte så stor erfarenhet av deras banor, men de gånger jag varit där har det gått bra.

Anders Michanek förefaller vara i sitt livs form just nu och dementerar ingalunda detta.

 - Det går bra och håller toppformen i sig framåt hösten får vi väl se vad jag kan göra mot de stora gubbarna...

Sveriges chanser i lag-VM?

Visst ska vi satsa på att vinna på Wembley, säger Anders Michanek. Men man vet aldrig hur det går. I fjol hade vi ett jättestarkt lag, åtminstone såg det så ut på papprett, men sen kom vi bara fyra i finalen nere i Tjeckoslovakien. Men på Wembley triivs förstås bättre...

 

Ove behöver semester

Att Ove Fundin fortfarande har mycket att ge kunde Västerviks publiken med egna ögon konstatera. Ove vann varje start och det var aldrig någon diskussion om vart segern skulle gå.

 - Och ändå kom jag direkt från England, åkte bil från Malmö i natt och har inte sovit en blund, sa Ove. Jag har tävlat varje dag sedan förra torsdagen. Men nu är jag trött och tar en veckas semester. Dom vill väl att jag ska komma över till England och köra på torsdag, men det skiter jag i. I lördags tog Ove nio poäng i engelska ligan. Missade alltså tre och det berodde på att han fick stopp en gång. Matchens bäste var Christer Löfqvist, Bysarnas stora talang som blivit ett namn att räkna med i England. Han tog maximala 12 poäng i lördags.

På tal om att få stopp så hände inget sådant i går på Motorstadion. Inte minst missöde med någon maskin. Alla kom i mål i alla heat. Sådant får man aldrig uppleva i en div. III-match - med det är naturligtvis skillnad på utrustningen. Storstjärnorna har råd dom...

Ändå var varken Bengt Jansson eller P.O. Söderman nöjda med sina motorer. De gick dåligt, annars hade vi vunnit större, menade de. Tänk sen om vi haft med både Sören Sjösten och Varg-Olle - då hade den svenska segern blivit ännu större. Nu stannade den vid sju poäng och den marginalen ska speciellt norrmännen vara nöjda med. De kan verkligen åka speedway och efteråt fick de välförtjänt beröm av Vargfar. Liksom de bästa danskarna.

 - Roligt att speedwayen i våra grannländer är så pass stark.

 

Heat för heat

Efter ett inledande heat för reserverna, där Käll Haage vann klart, angav Ove Fundin tonen genom heatseger i kamp med dansken Ole Olsen som inte var långt efter i mål.

Heat 2: Bengt Jansson tog starten och ledde hela tiden trots att norrmannen Reider Eide låg hack i häll och satsade vilt.

Heat 3: Norges Odd Fossengen tog starten och drog undan ifrån P.O. Söderman som fick nöja sig med två poäng.

Heat 4: Michanek överlägsen.

Heat 5: P.O. Söderman snabbast i starten, men kunde inte hålla undan för Öivind Berg, Norge, och Niels Wiess Sören, Danmark. Det var en liten svensk missräkning och efter detta heat var Norge bara en poäng efter Sverige:

Heat 6: Ove Fundin kom iväg bäst men attackerades gång på gång av Odd Fossengen. Ove är dock för rutinerad för att släppa ifrån sig ledningen.

Heat 7: Ole Olsen tog starten, Bengt Jansson fick aldrig kontakt utan nöjde sig med andra plats.

Heat 8: Michanek suverän!

Heat 9: Se ovan! Michanek lika överlägsen igen.

Heat 10: Inget att göra åt Ove Fundin.

Heat 11: Reserven Käll Haage fick chansen men Reider Eide och Ole Olsen var som väntat för svåra. Eide vann efter fin duell med dansken.

Heat 12: Odd Fossengen vann starten före Bengt Jansson och den ställningen behölls in i mål.

Heat 13: Nu var det dags för en trepoängare för Bengt Jansson, men han fick stora besvär med Öyvind Berg som häängde med nästan fram till mållinjen.

Heat 14: Fundin ohotad.

Heat 15: Michanek visade sin klass i första kurvan där både Ole Olsen Och Odd Fossengen attackerades hårt. Säker svensk seger på dagens bästa tid 68.2.

Heat 16: P.O. Söderman fick inte heller nu sprutt på cykeln och avslutade med bara en poäng. Norges Edgar Stangeland tog segern.

 

 

Bengt Jansson går på innerbanan förbi dansken Bent Norgaard och norrmannen Reider Eide. Foto: Roger Karlsson

 

Bengt Jansson, Ove Fundin och lagledaren Arne "Vargfar" Bergström får minnesgåvor av Fröken Västervik, Marie-Anne Aed.

 

 

Ove Fundin och Anders Michanek, toppmän i Sveriges segrande lag.

 

Källa: Västerviks Tidningen

 

 

 

 

Nr

Sverige

P

H

1

Ove Fundin

12

(3-3-3-3)

2

Bengt Jansson

10

(3-2-2-3)

3

Per-Olof Söderman

4

(2-1-1)

4

Anders Michanek

12

(3-3-3-3)

5

Käll Haage

1

(1)

Nr

Norge

P

H

1

Öyvind Berg

6

(1-3-2-2)

2

Reidar Eide

8

(2-2-3-1)

3

Olav Fossengen

9

(3-2-3-1)

4

Edgar Stangeland

7

(2-1-1-3)

5

Dag Lövaas

 

(Körde ej)

Nr

Danmark

P

H

1

Ole Olsen

9

(2-3-2-2)

2

Bent Norgaard

5

(1-1-1-2)

3

Kurt Bygh

5

(1-1-2-1)

4

Niels Weiss Sörensen

6

(1-2-1-2)

5

Jörn Mogensen

 

(Körde ej)

Nr

Finland

P

H

1

Erkki Hannula

0

(0-0-0-0)

2

Matti Olin

0

(0-0-0-0)

3

Juoko Naskali

0

(0-0-0-0)

4

R. Lohkovuori

0

(0-0-0)

5

M. Tarkkanen

0

(0)