500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Smederna

Getingarna

Njudungarna

Lejonen

Bysarna

Vargarna

17

16+3

16+2

15

14

12

 

Datum: Söndagen den 11 juni 1972
Serie: Par SM Final
Bana: Ljungheden
Publik: 1009 åskådare

 

 

Måndagen den 12 juni 1972

Femetta i sista heatet gav Smederna guldet

Tommy Jansson - Göte Nordin visade bästa paråkningen

 

Smederna från Eskilstuna  bev, precis som Västerviks-Tidningen tippat, svenska mästare i par-speedway. Men oj vad det satt hårt åt. När lagen hade ett heat kvar att åka stod striden mellan Getingarna på 15 och Njudungarna 15 - trodde man. Men i bakgrunden skymtade Smederna som ingen i det läget tog på allvar sedan Göte Nordin fått två stopp. Smedernas chans var att slå Njudungarna med 5-1 i sista heatet - och det var just vad 36-årige Göte Nordin och 19-årige Tommy Jansson gjorde. De tog starten och visade sedan hur parspeedway ska köras när den är som bäst. Bakom attackerade Conny Samuelsson vilt, vetande att bara han kunde komma förbi en av Smederna så skulle guldet gå till Njudungarna. Men se det gick inte.

Före detta utspelades också dramatik. När Getingarnas Anders Michanek och Lasse Jansson kom ut till sitt sista heat hade de en jättechans att klara SM-tecknen eftersom de då hade 15 p. och normalt borde ha ökat den summan med fyra. Men då inträffade det som man faktiskt väntat på i det läget: Anders Michanek körde genom startgrinden och blev diskad. Han hade redan tidigare kört ned startbanden flera gånger och att domaren tvingades tillgripa diskning var fullt i sin ordning.

 - Det var ju fler än jag som chansade i starten, varför skulle då just jag bli utesluten, sa Anders efteråt.

Men där vill man alltså inte riktigt hålla med Getingarnas stjärna. Han var den som syndade värst. Fyra gånger gick det dock vägen då Anders fick drömstarter och var helt outstanding. Han tog 12 poäng och var den som inte lät sig besegras.

 

Omkörning

Om silvret blev det omkörning mellan Getingarna och Njudungarna varvid Anders åter visade sin klass. Omkörning i partävlingar går ju till så att en man från varje lag ställer upp och det blev då Michanek och Conny Samuelsson som fick göra upp om medaljerna. Michanek vann starten och därmed var saken klar.

 

Njudungarna ledde

Till en början var Njdungarna dagens glädjeämne med fina körningar av både Conny Samuelsson och Bo Wirebrand som efter tre heat ledde på 13 poäng före Getingarna 11 och Smederna 10. Men sedan höll inte de båda smålänningarna som på sina två sista heat bara orkade med sammanlaget tre poäng.

Individuellt bäst blev Lejonens Jan Simensen som verkligen är i form just nu. Han förlorade visserligen mot Michanek i sitt första heat men tog sedan fyra raka segrar och slutade på 14 poäng. Simensen har på sistone verkligen övertygat och fortsätter han i den här stilen så blir han ett starkt svenskt namn inför VM på Wembley.

 

Michanek suverän

Men trots allt så var Anders Michanek naturligtvis tävlingarnas främste. Han utklassade allt motstånd och hade säkerligen tagit maximala 15 poäng om han inte diskats i sitt sista heat. I VM-sammanhang blir Michanek och Bengt Jansson de starkaste svenska namnen. De har största rutinen - men man ska förstås ha i minnet Michaneks svårigheter att verkligen lyckas i en VM-final. Kanske det går i år, han vore värd det.

Tyvärr hade ju SVEMO meddelat arrangörerna att Anders Michanek inte skulle ställa upp i Västervik och detta innebar negativ reklam för WMSK. Men så dök han upp i alla fall.

 - Jag förstår inte varför någon sagt att jag inte skulle köra par-SM, sa Anders på Motorstadion i går. Själv har jag hela tiden varit inställd på den här tävlingen.

 

Trodde chanserna var helt borta...

1009 åskådare hade löst entré på Motorstadion i går och det är verkligen ingen bra siffra när det bjuds på speedway av så god klass. Tävlingarna blev precis så svårtippade och ovissa som man anat - synd bara att annars utmärkte speakern Erland Algotsson inte var med på noterna ordentligt mot slutet och trissade upp stämningen. Nu var det väl en hel del som inte tänkte på att Smederna hade chans att bli mästare genom att vinna dubbelt i sista heatet. Alla trodde på Njudungarna.

 - Ja, vem kunde ana detta när jag fått stopp i två heat, menade Göte Nordin efteråt. Då trodde jag våra chanser flugit all världens väg. Men i sista heatet visste vi vad som behövdes. Vi var tvungna att vinna starten och sedan kompisköra och bevaka ledningen. Skönt att det lyckades.

 - Jag måste beundra Tommy som är så ung och kör så rutinerat. Han blir något stort, sa Göte.

 

Två stopp för Göte

Till segern bidrog Tommy Jansson med 11 poäng medan Göte Nordin fick nöja sig med sex. I sitt andra heat fick inte igång cykeln och ingen reservcykel kom fram förrän tidsfristen på två minuter var utgången. Lite svagt, tycker man. I heatet efter ledde Smederna säkert när Göte fick stopp. Gasvajern gick av. I det läget stod inte Smedernas aktier högt i kurs. Men Göte och Tommy kom igen och efteråt måste man konstatera att de var värdiga mästare, de två som behärskade paråkningen bäst.

 - Jag tror det här var mitt första par-SM, sade Göte Nordin efteråt. Fast jag är inte helt säker - det har ju blivit en del framgångar under årens lopp.

Vid 36 års ålder har han inga planer på att sluta utan tänker nu satsa hårt för att försvara sitt individuella SM från i fjol. Göte är direkt kvalificerade för SM-finalen så honom får vi inte se i Västervik den 13 augusti då det ska köras SM-kval här.

 

Tommy åker till England

Tommy Jansson blev i fjol som 18-åring Sveriges yngste VM-finalist genom tiderna. I år slogs han ut ur VM med mycket knapp marginal i Norrköping men är inte ledsen för detta.

 - Jag har framtiden för mig och att jag missade VM i år kom inte som en överraskning för mig. Konkurrensen var stenhård i Norrköping och jag är nöjd med att ha kommit sjua där, sade Tommy. I morgon åker Tommy till England för att på torsdag provköra för Wimbledon i en seriematch mot Wembley där Ole Olsen åker. Går det bra skriver Tommy förmodligen ett proffskontrakt. Han vet att matcherna i engelska ligan ger den hårdhet och rutin som behövs för att hävda sig i de verkligt stora sammanhangen. I fjol var han över och provkörde för Wembley men det gick inte tillräckligt bra. Nu bör chanserna vara större.

 

Simonsen imponerade

Eftersom segrade Smederna fick 17 poäng och sexan vargarna 12 förstår var och en hur hårt det var. Till glädjeämnena hörde förstås Jan Simensen med sina 14 poäng av 15 möjliga. Synd bara att hans kompis Rolf Johansson fick nöja sig med en enda poäng, annars hade Lejonen haft en jättechans att vinna.

Christer Löfqvist hade också för svagt stöd för att kunna slåss om guldet. Lars-Inge Hultberg började med två nollor och två ettor innan han vann sitt sista heat. Christer var inte heller han riktigt på topp denna gång, men visade dock sin klass i heat 8 genom att utklassade Hasse Holmqvist. Största besvikelsen var Vargarna. Varken Hasse Holmqvist eller Peo Söderman visade någon som helst inspiration. Dagens snabbaste tid hade Anders Michanek - vem annars? 66.5 klockades han för i heat 12.

 

Medaljörerna på prispallen. Fr.v. Anders Michanek och Lasse Jansson som tog silver, Göte Nordin och Tommy Jansson som blev mästare, samt bronsmedaljörerna Conny Samuelsson och Bo Wirebrand.

 

Individuellt bäst blev Jan Simensen, Lejonen. T.h. skymtar Hasse Holmqvist, Vargarna, som inte visade lika fin form.

 

Det avgörande heatet i par-SM. Det är Göte Nordin och Tommy Jansson som håller undan för Njudungarnas Conny Samuelsson och säkrar segern.

 

 

Segerglädje efter SM-triumfen 

19-årige Tommy Jansson och 36-årige Göte Nordin blev i går svenska mästare i parspeedway och var efteråt så här glada på Västerviks Motorstadion. SM-finalen blev mycket dramatisk och vanns av Smederna på 17 poäng före Getingarna 16 och Njudungarna 16. Det var först efter skiljeheat som Getingarna kunde klara silvermedaljerna.

 

Källa: Västerviks Tidningen

 

 

 

Smederna

P

H

Göte Nordin

6

(2-U-S-2-2)

Tommy Jansson

11

(3-2-3-0-3)

Getingarna

P

H

Lars Jansson

4

(1-0-1-1-1)

Anders Michanek

12

(3-3-3-3-U)

Njudungarna

P

H

Conny Samuelsson

8

(2-2-3-0-1)

Bo Wirebrand

8

(3-1-2-2-0)

Lejonen

P

H

Jan Simensen

14

(2-3-3-3-3)

Rolf Johansson

1

(0-0-1-0-0)

Bysarna

P

H

Christer Löfqvist

9

(1-1-3-2-2)

Lars-Inge Hultberg

5

(0-0-1-1-3)

Vargarna

P

H

Hans Holmqvist

8

(1-1-2-2-2)

Per-Olof Söderman

4

(0-2-0-1-1)

Reserver

 

Kalle Lindgren

 

Floyd Olsson