Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Lördagen den 2 maj 2015

Västervik är nästa steg i Kennys utveckling

 

Förra året tog Kenny Wennerstam ett steg i sin utveckling. Nu är han redo att ta nästa kliv för att utvecklas i rätt riktning.

Förra året var Kennys andra säsong på 500 cc och han kan se tillbaka på ett lyckat 2014. Han körde samtliga matcher för Gnistorna i Allsvenskan och han fick debutera i Elitserien för moderklubben Vetlanda.

– Att köra i Allsvenskan är tufft, men det var bra första steg för att mig att. Elitserien är ytterligare tre nivåer högre. Nu har jag tagit det första steget och är redo att ta nästa steg, berättar Västervik Speedways Kenny Wennerstam.

19-årigen vet vad han vill med sin speedway. Hans satsning är målmedveten.

När han tar studenten vid gymnasiet i Vetlanda om ett par veckor blir speedway på heltid under säsongen frånsett några månader på vintern, då tanken är att han ska jobba.

– Det är helt underbart att jag ha sin hobby som sitt jobb. Jag gillar det här livet som innebär att man tillbringar mycket tid i bussen och på motorvägarna. Jag är inte främmande för att sova i bussen, även om jag föredrar hotell.

Redan innan studenten är tagen har Kenny kunnat lägga mycket tid på sin sport eftersom skolarna har var väldigt välvilligt inställd när han har behövt vara ledig för att åka på tävlingar.

– Skolan har ställt upp bra så länge jag har klarat av studierna på ett bra sätt.

Tack vare bra stöd från sponsorer och familjen har Kenny kunnat göra den här satsning för att kunna nå så långt som är möjligt.

I dagsläget är pappa Kenth mekaniker och för det mesta brukar det fungera bra i depån.

– På banan och garaget är det jag som är chef och han är mekaniker. Det är inget ovanligt att man har sin pappa som mekaniker i början i karriären. Det händer att vi kan vara osams på vägen hem i bussen, men när vi är hemma är det far och son som gäller. Till nästa säsong är tanken att jag ska kunna anställa en mekaniker.

Motorsport har alltid varit ett stort intresse i familjen Wennerstam. Kenny inledde med att köra cross.

Intresset för speedway var när han tillsammans med sin pappa åkte till Vetlanda för att kolla på en tävling.

– Jag fick chansen att prova på några gånger och 2008 köpte vi min första cykel. Sedan var jag fast i sporten.

Om Kenny kan se tillbaka på ett lyckat 2014 så vill han självklart utvecklas i rätt riktning under 2015.

När du summerar 2015 vad har du lyckats med då?

– Jag har tagit ytterligare ett steg för att bli proffs. Att jag har fått köra mycket i alla ligor. Alla matcher i Västervik respektive Vetlanda. Kommit med bland de fyra som får köra i lag-VM för juniorer. Lyckats bättre i junior-SM än vad jag gjorde förra året samt kvalat in till junior-VM, svarar Kenny.

– Jag tycker detta är realistiskt för mig att klara av. Jag har tränat hårt under vintern och jag har en bra maskinpark samt ett bra team runt omkring mig. Jag kör bara på de bästa grejerna jag kan få tag i.

Med sina 186 centimeter tillhör Kenny en av de längre speedwayförarna.

– Det är ingen fördel att vara lång, men det finns flera världsförare som bland annat Tomasz Gollob och Matej Zagar som är långa och har lyckats. Jag ska försöka bli smidigare, jag har varit lite stel på cykeln.

Hur ser du på att Västervik satsar på ett svenskt lagbygge?

– I början var jag lite fundersam, men nu ska det bara bli roligt. Lagmoralen kommer bli bra eftersom alla känner varandra och det är sköna gubbar i gänget.

Många tippar att Västervik ska bli ett av topplagen i allsvenskan.

– Först och främst ska vi gå till slutspel. Jag tror det kan bli en rolig serie. Förra året var ett-två lag som sladdade, men i år känns det som alla kan slå alla.

Kenny är med och konkurrera om en av reservplatserna.

– Jag är nöjd när jag har tagit sex till åtta poäng per match. Först och främst ska jag försöka vinna reservheaten och sedan försöka slå motståndarnas reserv när vi möts i övriga heat.

Unge Kenny som har framtiden framför sig och han har redan den långsiktiga målsättningen redan klar.

– Det är att få stå överst på prispallen i VM en dag, men jag har flera delmål innan det blir verklighet. Ett av dem är att göra en bra säsong i Västervik, konstaterar Kenny Wennerstram.

Kenny Wennerstam

Ålder: 19 år.

Familj: Pappa, mamma och två syskon.

Bor. Häggatorp utanför Sävsjö.

Äter helst: Husmankost.

Dricker helst: Mjölk.

Lyssnar helst på: Blandat, beror på humöret.

Ser helst på: Actionfilmer.

Åker helst till: Värmen.

Förebild: Tai Woffinden.

Vilka blir svenska mästare? Vetlanda.

Vem blir världsmästare? Nicki Pedersen.

Källa: Västerviks Tidningen