Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Lördagen den 2 maj 2015

Ett stort framtidshopp

 

För att bli riktigt bra på speedway måste man vara extremt hängiven. Jacob Thorssell tillhör den skaran. Läs om hur Bjarne Pedersen skapade ett speedwayintresse hos honom, hans brokiga studentvecka – och hatkärleken till sporten.

Jacob Thorssell är från Åtvidaberg. I första hand är det inte speedway man kommer att tänka på då. Det är fotboll för hela slanten, och en viss mån av bandy.

Ändå blev det speedwayen som fångade Jacobs intresse i tidig ålder.

– Det började redan när jag var i fyraårsåldern. Jag, pappa och farfar åkte på matcher i både Västervik och Norrköping, det var matcher varje vecka och jag tyckte att det var hur kul som helst, säger Jacob Thorssell.

– Ett barndomsminne är ju säsongen då Västervik tog guld. Gollob och Iversen var med i laget. Och Bjarne Pedersen var i sitt esse.

Thorssell fick dispens för att börja tävla som knatte redan som nioåring. Sedan dess har det rullat på.

Han hanterade det svåra steget från 80cc till 500cc på ett bra sätt.

– Många inser nog inte hur svårt det klivet är, hur stor skillnad på kraft det är. Det blir lite som en ny sport. Man måste var förberedd och målinriktad, säger Jacob.

Just målinriktad har Åtvidabergssonen varit hela vägen. Det är en faktor till att han varje säsong har utvecklats i rätt riktning.

– Jag vill inte använda ordet uppoffring, men man måste skippa många saker som vanliga ungdomar sysslar med för att komma någonstans inom speedwayen, säger han och tar upp ett exempel:

– Min studentvecka var lite annorlunda. Vanligtvis brukar ju hela klassen hänga ihop, festa och hitta på grejer hela veckan fram till studentdagen. För min del hade jag match i England på måndagen, Elitserien på tisdagen, en öppen tävling på onsdagen och match i Allsvenskan på torsdagen. Däremellan var jag i garaget och jobbade med cykeln.

– Men jag kunde vara med hela fredagen när vi tog studenten vilket var det viktigaste. Och jag ångrar ingenting av det där, det är speedwayen jag vill satsa på.

Ett vanligt, och klokt, steg att ta för att påbörja en lyckad karriär som speedwayförare är att skriva ett kontrakt med en utländsk klubb. Jacob Thorssell gjorde några matcher i engelska högstaligan med Wolverhampton Wolves 2012, och har sedan 2013 varit bofast i deras laguppställning.

– Det kändes som att det började på riktigt då. Visst, England kanske inte är världens bästa liga, men den är nyttig att köra i. Man får många matcher och det är lärorikt att köra på banorna där borta som inte alltid är i toppskick om jag ska uttrycka mig milt, säger Jacob Thorssell.

– Den här säsongen är bra för mig på det sättet att Fredrik Lindgren och Peter Karlsson kör i mitt lag. Vi åker tillsammans till matcherna vilket är bra både ur det perspektivet att jag har några att snacka skit med, och att jag kan lära mig mycket av de två.

Serien i England har varit igång en längre tid nu. För Jacobs del har det varit en tuff inledning på säsongen.

En förklaring finns: han har kört i den tuffa femtevästen, något som genererar stentufft motstånd i varje heat.

– Jag körde till mig ett så högt snitt förra säsongen, så det blev femman för min del. Jag har kört ganska bra, men poängen har uteblivit. Egentligen är jag inte redo för den västen än, men snart kommer jag att flyttas, då ska det förhoppningsvis lossna och självförtroendet öka.

Hur viktigt är självförtroendet för en speedwayförare?

– Det betyder allt i stort sett. I dagens läge har alla förare bra motorer och hela den biten. Det som avgör är till stor till självförtroendet. Du åker in till heatet med en positivare inställning och det gör ofta att det går bättre.

Jacob Thorssell kommer den här säsongen köra för Västervik, Vetlanda i Elitserien, Wolverhampton i Elite League och Gnieszno i Polens andraliga. I de tre förstnämnda har han en gjuten plats, i Polen väntar han ivrigt på att kallas in och visa vad han går för.

Ni ser: Thorssell är en herre som vill åka mycket.

– Varje varv är viktigt för att bli bättre och bygga erfarenhet. Det är speedwayen jag vill satsa på, jag vet inget roligare. Jag har som alla andra målet att nå GP-serien och bli världsmästare. Så långt vill jag dock inte tänka nu, utan fokuserar på att utvecklas en bit i taget, säger han.

– Men visst, det går upp och ner. När det går bra är det hur underbart som helst. Men när det går dåligt en längre tid vill man nästan slänga in alla cyklar i bussen och bara sänka allt i en sjö någonstans, säger Jacob och skrattar.

Att det skulle bli Västervik i Allsvenskan för Thorssell var det inga tvivel kring.

– Vi var muntligt överens redan i samband med SM-finalen jag körde med Vetlanda. Patrik Hag blev väl lite orolig när påskriften dröjde. Det berodde dock på att jag var på semester, innerst inne hade jag bestämt mig.

På tal om SM-finalen i fjol. Jacob Thorssell spelade en stor roll för sitt Vetlanda när de betvingade Indianerna. Han tog sju respektive tio poäng i de bägge finaldusterna.

– Det var skitkul. Den höga nivån vill jag hålla även den här säsongen.

En hög nivå – det hoppas många Västervikssupportrar att Thorssell ska hålla i Allsvenskan. Och varför inte kröna säsongen med att föra Västervik tillbaka till Elitserien.

– Allsvenskan är en riktigt bra serie, men vi har absolut chansen med det laget vi har. Personligen ska jag försöka bidra så mycket som möjligt och fortsätta utvecklas.

Jacob Thorssell

Ålder: 22.

Bor: Åtvidaberg.

Förebild: Tony Rickardsson. Sedan gillar jag även Travis Pastrana, en kille som bland annat kör supercross.

Reser gärna till: USA.

Äter helst: En köttbit.

Dricker helst: Efter en fullpoängare i Elitserien, gärna en Budweiser.

Lyssnar på: Mycket rap.

Vilka tar SM-guld: Vetlanda.

Vem tar VM-guld: Jaroslaw Hampel har jag bettat på. Bakom där kommer Zagar, Tai och Nicki.

Källa: Västerviks Tidningen