Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Lördagen den 2 maj 2015

Kling fylld av harmoni

 

Ricky Kling var den jättelovande föraren som aldrig blommade ut. Han grävde dock inte ner sig och trivs nu – som 27-åring – bättre än någonsin med speedwaylivet.

Som knatte var Ricky Kling fenomenal med ett guld i ungdoms-SM som grädde på moset. När han som 17-åring 2004 tog klivet upp på stor cykel var det många som med spänd förväntan såg fram emot hur han skulle prestera för sitt Dackarna.

Inte minst med tanke på efternamnet Kling som klingar högt i trakterna kring Målilla. Rickys pappa Anders var under flera år en tongivande förare i laget.

Det gick långt ifrån på räls för Ricky som hade ett par motiga år. Han blev en av många som fick problem att förvalta en strålande karriär som knatte till en bra sådan på 500cc.

– Med facit i hand fick jag chansen i Elitserien för tidigt. Men det var väl för att jag var en egen produkt och hade 0,5 i snitt, säger Ricky Kling.

– När jag sedan blev tillräckligt bra för Elitserien, då hade jag helt plötsligt för högt snitt och fick hatta runt bland olika klubbar. Så kan det bli inom speedwayen.

Ricky Kling har kämpat på, och nu etablerat sig på en stabil nivå. På allsvensk nivå håller han god klass och trivs med speedwaytillvaron.

– Jag har inga planer på att köra utomlands igen. På slutet av min karriär i England för några år sedan fick jag sköta allt själv, meka, köra bussen och så vidare. Jag brände ut mig själv i stort sett. Det krävs en stor organisation för att få det att fungera utomlands också, säger han.

– Klart att jag helst hade velat haft ett kontrakt i Elitserien också, men det gick inte att lösa. Jag fokuserar nu på att göra riktigt bra ifrån mig i Västervik och förhoppningsvis få styrning i Elitserien vad det lider.

– Jag har hur som helst hittat en tillvaro som passar mig. Att knega på dagarna och köra i det här roliga laget på torsdagarna blir kanon, torsdagarna blir som mina lördagar framöver.

Det känns rent mentalt som att det är en stor skillnad på Ricky Kling nu jämfört med för tio år sedan?

– Absolut. Då var det mycket press på mina axlar som jag hade svårt att hantera. I dagsläget är jag mycket mer avslappnad och åker med glädje till varje match.

Förutom speedwayen håller Ricky Kling igång på vinterhalvåret med ishockey. Han spelar division 3-hockey med Virserum där han också bor.

Förrförra säsongen blev Virserum omnämnt långväga då de var landets sämsta hockeylag i seriesystemet. De tog bara en poäng på 28 matcher.

Den gångna säsongen höjde de sig och vann tre matcher under hösten och vintern.

– Vi är inte sämst i Sverige längre (skratt).

– Ishockeyn är en rolig grej. Jag får bra träning och spelar hellre hockey än går ut och springer i tio minusgrader. Säsongen brukar ta slut i februari, så det är lagom att börja fokusera på speedwayen då, säger Ricky Kling.


Källa: Västerviks Tidningen