Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Lördagen den 23 maj 2015

Davidsson är Västerviks nyckel

 

Västervik Speedway har kört tre matcher i Allsvenskan och har bjudit på lite av varje.

Det är därmed ganska naturligt att det har blivit en överlägsen vinst, en storförlust och en oavgjord drabbning.

Välkomna till Allsvenskan. En oerhört jämn och oviss serie där så gott som varje match är vidöppen på förhand. Det är fantastiskt kul enligt mig.

Om vi tar och synar insatserna hos förarna, så har mycket varit som förväntat. Jag skulle vilja påstå att alla förare har tagit ungefär den poängskörd man kan vänta sig av dem.

Alla utom en.

Jag snackar förstås om Jonas Davidsson.

Jonas var godkänd i premiären borta mot Griparna med åtta poäng på fem heat i hans allra första tävlingsmatch för säsongen. I hemmapremiären mot Gnistorna var han okej, men inte mer än så då han tog sju pinnar på fyra race.

Jag förväntade mig sedan en höjning från Motalasonens sida borta mot Vargarna i torsdags. Jonas hade då – förutom de två allsvenska matcherna med Västervik – även genomfört en elitseriedust med Piraterna och hade blivit allt varmare i kläderna.

Det blev ingen höjning, det blev ett fritt fall.

Han började strålande med en heatseger – men avslutade katastrofalt med tre raka nollor.

Jonas Davidsson är värvad till Västervik Speedway för att leda laget tillsammans med Peter Ljung. Just nu är han inte i närheten av att axla den rollen.

Det måste vara frustrerande – och oroväckande – både för Jonas själv och lagledaren Patrik Hag. För vi vet alla vad Jonas Davidsson är kapabel till.

I sina bästa stunder tillhör Davidsson den absoluta sverigetoppen. Han har varit tongivande när Piraterna har kört hem SM-guld, han har själv varit nära ett individuellt SM-guld och han har kört ifrån världsstjärnor på löpande band.

Problemet är bara att höjdpunkterna har blivit färre de senaste åren. Det förvånar mig lite, Jonas fyller 31 i år – en snudd på perfekt ålder för en speedwayförare. Han har både rutinen och kapaciteten för att vara en dominant figur i Allsvenskan.

Jonas Davidsson är en kille man önskar framgång. Speedwayförare är inte bara ett stryktåligt släkte, de är ofta väldigt trevliga att ha att göra med också när det gäller intervjuer och dylikt. Av alla jag har samtalat med, så är nog Davidsson trevligast av dem alla.

Frågan är om den där trevligheten speglar av sig lite väl mycket på speedwayovalerna just nu?

Säsongen är fortfarande i sin inledande fas. Nio matcher återstår i grundserien, plus slutspelet. Jag är övertygad om att Jonas Davidsson kommer att hitta formen i sinom tid.

Det är faktiskt ett måste om Västervik ska ha någon chans att vinna det allsvenska slutspelet där ett starkt Masarna med superduon Antonio Lindbäck och Linus Sundström lär vänta om det blir final.

Där behöver Västervik en Jonas Davidsson i slag för att gå segrande ur striden.

Och hellre att han är på topp när det drar ihop sig, än nu.

Jonas Davidsson är nämligen nyckeln till om elitseriedörren ska öppnas.

Källa: Västerviks Tidningen