Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Måndagen den 11 maj 2015

Ett bryskt uppvaknande för Västervik Speedway

 

Förväntningar låg i luften. Premiär och ett nykomponerat Västervik Speedway. Det var med spänd förväntan jag åkte till Nyköping i torsdags.

Tyvärr blev det inte den premiär som jag och de många tillresta supportrarna hade hoppats på.

Favorittippade Västervik fick ett tufft välkomnande till Allsvenskan av Griparna.

Hemmalaget visade ingen respekt alls för sina motståndare och körde stundtals ifrån gästerna från Västervik.

Som mest var underläget tolv poäng, efter halva matchen, och då såg det ut att bli ett rejält bakslag.

Det är ingen ursäkt till förlusten, men banan i Nyköping var en av de märkligare jag har sett sedan jag började bevaka speedway hösten 1997.

Kurvorna var inte likadana, inget som är speciellt ovanligt, men förstakurvan var rejält doserad medan andrakurvan inte hade samma dosering.

Inför matchen hade lagledaren Patrik Hag påtalat vikten av att vara med från start med tanke på hur första kurvan ser ut, och han fick rätt. Inledningsvis var inte Västervik alls med i starterna med påföljd att man blev ifrånåkt.

Det tog drygt halva tävlingen innan Västerviksförarna började hitta rätt runt ovalen, men då var det för sent.

Totalt hade Västervik poängövertag i tre av de 15 heaten och då är det svårt att vinna några matcher. Det sista poängövertaget kom i det 15:e heatet, men då var matchen redan avgjord.

Sedan måste Västerviksförarna se till att ta sig alla fyra varv runt banan. Två fall, av egen kraft, samt två stopp har man inte råd med om det ska bli några segrar.

Patrik Hag har en del att fundera på inför hemmapremiären mot Gnistorna på torsdag. Det är flera av förarna som måste ta sig i kragen om de ska vara kvar i startsjuan.

Lagkaptenen Peter Ljung blandade och gav alldels för mycket. En poäng på tre heat, som var gratis, för Robin Aspegren är inte godkänt. Joel Larsson hade jag också förväntat mig mer av än de 1+1 poäng som han tog.

Talangen Jacob Thorssell visade att han kommer bli en viktig kugge i Västerviks lagbygge, och bara Jonas Davidsson blir varm i kläderna så kommer han höja sig ytterligare ett snäpp. Torsdagens premiär var Motalasonens första tävlingsmatch i år.

Inte en speedwaysäsong utan stridigheter. Vem är inte förvånad?

Sedan ett par år tillbaka finns en överenskommelse bland klubbarna att minst tre svenskar ska finnas med i startuppställningen i Elitserien och i Allsvenskan handlar det om minst fem svenskar.

I Elitserien är det hittills ingen som har brutit mot detta, medan det skedde av misstag en gång förra året i Allsvenskan.

Griparna bröt överenskommelsen, som majoriteten av klubbarna är överens om, redan i premiären i torsdags och det har irriterat flera stycken, bland annat Västerviks lagledare Patrik Hag samt förbundskaptenen Morgan Andersson.

”Bedrövligt agerande” skriver Morgan på Twitter.

 

Källa: Västerviks Tidningen