Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Lördagen den 2 maj 2015

Allsvenskan en intressant upplevelse

 

Alla epoker har ett slut.

Det blev 27 raka säsonger i högsta serien för Västervik Speedway.

Den sviten tog slut i höstas när det var klart att Västervik åkte ur elitserien.

Nu är det alltså nya tider som gäller när Västervik för första gången sedan 1991 inte kör i landets högsta serie.

Allt blir inte bara sämre på grund av detta, även om vi inte får chansen att se världseliten den kommande säsongen på Stena Arena och det är något jag verkligen kommer att sakna.

Speedway i sina allra bästa stunder är en riktig idrottsupplevelse när världsförarna utmanar varandra i tuffa dueller, men ändå har respekt för varandra.

I stället för att kolla på världsstjärnorna får vi inrikta oss på att bekanta oss med flera av de lovande svenska förarna i allsvenskan.

Även om den yppersta eliten inte kommer att vara på plats, så lovar jag att vi kommer att bjudas på högklassig speedway flera gånger om.

Jag är ganska säker på att de svenska framtidslöftena vill visa upp sina bästa sidor. Här får de chansen att briljera utan att behöva vara rädda att ställas åt sidan när det ska avgöras.

De finns flera intressanta förare att ha koll på under torsdagarna under sommarhalvåret.

I Västervik återfinns en av de största talangerna i Jacob Thorssell, som förväntas ta nästa steg i sin karriär i år. Lagkompisen i både Västervik och Vetlanda Kenny Wennerstam är också en förare som spås en lysande framtid.

Oliver Berntzon, Gnistorna, Joel Andersson, Masarna, och Fredrik Engman, Masarna, slog igenom med dunder och brak förra året. Räkna med att båda vill fortsätta på den inslagna vägen.

Allsvenskan kontra elitserien.

De går inte att jämföra på samma dag, så pass stor skillnad är det.

Lagen i elitserien domineras av de utländska stjärnorna och det är inget fel i det.

I allsvenskan är det princip tvärtom. Av 97 registrerade förare är "bara" 27 utlänningar. Här får alltså de svenska förarna chansen och det tycker jag är helt rätt. Är de sedan så pass bra att de platsar i elitserien får de även köra där.

Under många år blev Västervik lite elakt kallat för "polackerna", men nu har klubben bestämt sig för att satsa svenskt och lokalt. En mycket sund satsning tycker jag. Nu blir det lättare för supportrarna att känna igen sina idoler.

När jag har ringt runt och pratat med lagledarna i de allsvenskan klubbarna har samtliga varit överens om att årets serie håller mycket hög klass jämfört med tidigare år.

Det borgar för en mycket oviss serie där alla lagen kan slå alla. Precis så som alla inblandade vill att det ska vara. Det borgar för spänning när det ska avgöras vilka fyra lag som går till slutspel och därmed får vara med och slåss om en plats till elitserien 2016.

En sak måste jag dock vänja mig vid och det är att det inte tisdagar som gäller längre, utan nu är det torsdagar som är speedwaydag!

Källa: Västerviks Tidningen