500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Skepparna

Vetlanda

Dackarna

32

31

27

 

Datum: Söndagen den 27 maj 1990
Serie: Lag DM Södra
Bana: Ljungheden
Publik: 325 åskådare

 

 

Måndagen den 28 maj 1990

Skepparna vann spännande DM

Nu får Joakim göra debut i A-landslaget

 

Skepparna håller hög klass i speedway. I går blev det seger i lag-DM före elitserielagen Vetlanda och Dackarna. Och än en gång imponerade 17-årige Joakim Karlsson: bäste man i lagmatchen och segrare i superheatet.

Som vi tidigare berättat är Joakim Karlsson klar för semifinal i junior-VM och nu kan också omtalas att han står inför sin debut i A-landslaget. När Sverige och Danmark möts i Västervik om två veckor kommer Joakim att vara med som åttonde man i det svenska laget.DM-matchen i går bjöd på spänning in i det sita och det var synd att inte mer än 325 åskådare betalande entré. För kyligt väder kanske....

Inför sista heatet ledde Vetlanda på 29 poäng före Skepparna på 28. En seger med minst 4-2 var alltså vad som behövdes för att hemmasegern skulle vara ett faktum. Skepparna avslutade med Joakim Karlsson och Mikael Olsson mot Claes Ivarsson och Magnus Axelsson som båda är ordinarie i Vetlandas elitserielag. En svår uppgift för Skepparna, men grabbarna gjorde precis vad man hoppats. Joakim tog starten och höll undan för Ivarssons tuffa attacker. Mikael Olsson såg till att han hela tiden hade Magnus Axelsson efter sig. 4-2 till Skepparna!

Slutresultatet blev att Västervikslaget vann på 32 poäng före Vetlanda 31 och Dackarna 27.

Nu bör det dock sägas att Vetlanda inte hade Janne Andersson och Kenneth Nyström i laget, men fem av gårdagens sex förare kör med framgång i elitserien. Så nog var det en meriterande seger för Skepparna.

 

Bra motstånd

Joakim Karlsson tog 10+1 poäng och var därmed matchens bäste förare. Men det kanske hade blivit maximala 12 om han inte råkat ut för maskinproblem i sitt första heat. En sådan här match måste vara nyttig för unge Joakim som behöver motstånd för att utvecklas. Han har viktiga uppgifter framför sig: A-landskamp i Västervik den 10 juni och semifinal i junior-VM i Stavanger den 1 juli. VM-tävlingen blir svår: amerikaner, engelsmän och danskar blir motståndare för Joakim från Gamleby.

 

Började med 5-1

Jörgen Johansson började matchen på ett strålande sätt när han tillsammans med Stefan Ekberg vann med 5-1 i matchens första heat. Motståndarna hette Conny Ivarsson/Mikael Rittervall. Sedan tog Jörgen ytterligare en heatseger och blev tvåa en gång. Tre mycket bra heat således. Men en gång missade Jörgen: han låg sist och råkade till slut ut för ett fall.

Stefan Ekberg, Mikael Olsson och Jörgen Hultgren gjorde också insatser som man måste berömma. Det var bara Mikael Pettersson som blev utan poäng.

Claes Ivarsson var bäst i Vetlanda med 10 poäng medan hans bor Conny - VM-finalist för två år sedan - fick nöja sig med 8. Christer Jonsson och John Jensen körde bra i Dackarna medan Tony Samuelsson misslyckades på sin f.d. hemmabana.

Dagens bästa tid hade Joakim Karlsson med 59.9.

Redan om en vecka kan Skepparna ses i aktion igen, nämligen annandag pingst då det är hemmamatch mot Eskilstuna i division 1.

 

Skepparnas unga och duktiga lag vann DM på Ljungheden. Knästående Jörgen Johansson, Stefan Ekberg och Jörgen Hultgren. Stående Mikael Pettersson, lagledaren Tommy Gustavsson, Mikael Olsson och Joakim Karlsson. Foto: Patrick Johansson

 

"Superheatet" på Ljungheden vanns av Joakim Karlsson som här leder före landslagsmannen Conny Ivarsson, Vetlanda. Foto: Patrick Johansson

 

Källa: Västerviks Tidningen

 

 

Skepparna

P

H

Joakim Karlsson

10+1

(4 heat)

Jörgen Johansson

8

(4 heat)

Stefan Ekberg

5+2

(4 heat)

Jörgen Hultgren

5

(2 heat)

Mikael Olsson

4

(4 heat)

Mikael Pettersson

0

(2 heat)

Vetlanda

P

H

Claes Ivarsson

10

(4 heat)

Conny Ivarsson

8+1

(4 heat)

Mikael Rittervall

5+1

(4 heat)

Mikael Andersson

4

(2 heat)

Magnus Axelsson

3+1

(4 heat)

Conny Samuelsson

1+1

(2 heat)

Dackarna

P

H

Christer Jonsson

9+1

(4 heat)

John Jensen

9

(4 heat)

Anders Kling

4

(4 heat)

Andreas Bruce

4

(3 heat)

Tony Samuelsson

1

(3 heat)

Tony Zetterström

0

(2 heat)

 

 

 

Superheatet

Heat 1

Lag

P

Joakim Karlsson

Skepparna

3

Conny Ivarsson

Vetlanda

2