500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Individuella VM Kval

 

Datum: Söndagen den 9 maj 1982
Bana: Gislaveds Motorbana, Gislaved
Publik: 773 åskådare

 

 

1982

Säkra korten lätt vidare

 

Om man i Motala-kvalet kunde konstatera en blandning av gammal och ung bland de åtta som tog sig vidare till de tre Championronderna, så kan man från kvalet i Gislaved konstatera att det var de kända och säkra "korten" som bildade huvuddel av "åttan".

Eller vad sägs om följande åtta: Richard Hellsén 14, Hasse "Tutarydarn" Danielsson 13, Tommy Nilsson 12, Björn Andersson 12, Uno Johansson 10, Tommy Johansson 9, Anders Eriksson 8 och Roger Gustavsson 7. Reserv Lars Hammarberg.

Det mest dramatiska i Gislavedskvalet pågick väl egentligen timmarna före start. Regnet vräkte ner och många av förarna ville att tävlingen skulle uppskjutas en dag, medan andra ville köra.

Arrangörerna Gislaveds MK gjorde ett fantastiskt jobb för att få banan körklar - och man lyckades. Men visst innebar den nödåtgärd man tvingades ta till (helt nytt material) att tävlingen fick ett chansmoment i starten och avgörande betydelse då "sprutet" blev förödande i kölvattnet.

Men som nye landslagsbasen Bosse Wirebrand sa:

 - Med tanke på underlaget blev det förvånansvärt bra speedway!

De flesta ansåg sig missgynnade av underlaget, men en ansåg sig gynnad.

 

Bemästrade allt

 - I England får man lära sig bemästra alla slags underlag och jag hade en fördel här i kväll, sa suveränen och segraren Richard Hellsén.

Björn Andersson, Kaparna, tillhörde de förare som tyckte "att visst gick det att köra" - och han visade det också genom att vinna inledningsheatet. Han vann heatet för Skepparnas Tommy Johansson, som inte var heltänd på underlaget.

 - Första böjen får för stor betydelse, hamnar man i den tunga spruten så är loppet kört, sa Tommy. Så blev det också i hans andra heatet där han mer eller mindre lade av sedan hans kroppshydda täckts av sprut.

 

Levde farligt

Tommy var väl annars den toppförare som levde farligast denna kväll, inte minst efter nollan i andra heatet. Men i det sista utklassade han konkurrenterna och den trean gav honom nio poäng och en plats i Championronderna. En annan av elitförarna som inledde knackigt var hemmasonen Hasse Danielsson. En etta i inledningsheatet fick publiken och konkurrenter att höja på ögonbrynen, men sedan tände han till och sopade rent och blev total tvåa på 13 poäng. Lika illa började det för den andre hemmasonen, Anders Eriksson. Han inledde också med en etta men grejade också en plats till slut med sina 8 pinnar.

Björn Andersson och "Lill-Tummen" Nilsson åkte säkert och var aldrig hotade att få stiga av VM-karusellen. Säkert åkte också Uno Johansson från Njudungarna. Han fick visserligen en gratispoäng i sitt näst sista heat sedan ledande Lars Hammarberg fått stopp. men i gengäld kammade Uno noll i sitt sista och fick ändå ihop 10 poäng.

Den sista ordinarie platsen tog Njudungarnas Roger Gustafsson, efter en dålig inledning med bättre sprut. Efter första halvan sa Henry Stein om de sina:

 - Det är ju bara Uno som bjuder till, i övrigt bedrövligt!

 

Källa: Speedway Sport

 

 

Pl

Förare

Klubb

P

1

Richard Hellsén

Getingarna (Motorsällskapet)

14

2

Hans Danielsson

Lejonen (Gislaveds MK)

13

3

Tommy Nilsson

Getingarna (Motorsällskapet)

12

4

Björn Andersson

Kaparna (Göteborgs MK)

12

5

Uno Johansson

Njudungarna (Vetlanda MS)

10

6

Tommy Johansson

Skepparna (Westerviks MSK)

9

7

Anders Eriksson

Lejonen (Gislaveds MK)

8

8

Roger Gustavsson

Njudungarna (Vetlanda MS)

7

9

Lars Hammarberg (Reserv)

Örnarna (Mariestads MK)

6

10

Gert Carlsson

Smederna (SMK Södermanland)

6

11

Lars Rosberg

Lejonen (Gislaveds MK)

6

12

Lars Ericsson

Solkatterna (Karlstad MC)

5

13

Anders Kling

Dackarna (Målilla MK)

4

14

Börje Klingberg

Njudungarna (Vetlanda MS)

4

15

Ulf Blomqvist

Njudungarna (Vetlanda MS)

3

16

Lars-Olof Karlsson

Brassarna (Brassbo SS)

1