Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Onsdagen den 23 mars 2016

Vill bjuda på bättre show

 

Det ska bli roligare racing på Stena Arena – åtminstone om Västervik Speedway får bestämma. I år finns nytt material och maximerad dosering på banan.
   

– Det är viktigt att vinna. Men det är i stort sett lika viktigt att bjuda publiken på en bra show, säger Morgan Andersson som är sportchef och lagledare i Västervik Speedway.

Huruvida det bjuds på rolig eller tråkig speedway är ett ständigt diskussionsämne inom speedwaysverige – och det gäller samtliga banor. Stena Arena är inget undantag, och där har klubben själva inte varit helt tillfreds med hur heaten har sett ut de senaste åren.

Därför agerar de nu. Västervik har tagit in 33 ton material från Kumla som numera ligger runt ovalen.

– Det har varit lite väl mycket körande längs vita linjen, det vill vi ändra på. Vi vill att folk som går på sin första match ska tycka att det var en häftig upplevelse med många roliga heat med omkörningar och komma tillbaka. Man måste ha publik för att kunna bedriva en sådan här verksamhet, säger Morgan Andersson.

– Jag minns den tiden när Tomasz Gollob och David Ruud körde ihop i Västervik. De var långt ute och kunde använda hela banan för att få med sig fart. Något sånt har vi inte sett på ett tag, banan har inte kunnat användas mer än kanske 15 procent. Västerviks bana är bred och det ska kunna gå att utnyttja den mycket mer, en förare ska inte förlora på att flytta ut i banan, säger Morgan.

Hur stor betydelse har materialet för underhållningsvärdet på en speedwaybana?

– 90 procent.

Västervik har även maximerat doseringen i kurvorna. Och ska även jobba hårdare på att få till startspåren, så att det blir jämnare förutsättningar – vilket är något som ofta diskuteras när Stena Arena kommer upp på tapeten.

– Det ska inte vara en straffspark att stå på innerbanan och det ska heller inte vara så gott som hopplöst från ytterbanan. Alla ska kunna vara med när man kommer ut från startböjen, säger Morgan Andersson.

Att få till allt perfekt med det nya materialet är ingen lek. Det tar tid, kräver noggrannhet och behöver testas.

– Men målet är att få till en riktigt bra bana lagom till hemmapremiären i Allsvenskan 19 maj, säger Morgan Andersson.

   

Källa: Västerviks Tidningen