Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson






500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Onsdagen den 19 mars 2014

Watt tror hårt på Västervik

 

Australiern om kärleken till speedway, jakten på sömn och sina lagkamrater Västervik Speedways nyförvärv Dave Watt har hunnit bli 36 år. Börjar han känna en viss mättnad av sporten måntro?

Glöm det.

– Det blir bara roligare för varje år, säger Watt.

Vid närmare eftertanke: 36 år en hel del år på nacken, men som speedwayförare är det absolut inte lastgammalt. Kolla bara på Nicki Pedersen, 36, Rune Holta, 40, Greg Hancock, 43, Tomasz Gollob, 42, och Peter Karlsson, 44 – för att nämna några.

Just den ständigt leende Greg Hancock är en förebild för Dave Watt.

– Det är inspirerande att se hans glädje och hur bra han kör vid den åldern, säger Watt.

Australiern Dave Watt står inför ännu en säsong i speedwaycirkusen. Han befinner sig just nu på de engelska öarna, i väntan på säsongens första tävling, Gary Havelocks avskedsrace i Poole på fredag.

– Jag känner mig lite stressad just nu faktiskt. I dag ska jag spendera hela eftermiddagen i verkstaden och fixa med cyklarna. Det är en del som behöver göras, men det ska även bli otroligt kul att komma igång med körningen, säger Dave.

Vintern tillbringade han, som brukligt, i hemlandet långt bort från Europa.

– Det är alltid skönt att få några månader i Australien med solsken och inte tänka alls på speedway. Samtidigt är det långt ifrån bara vila, det är hård träning där nere också, säger Dave Watt och lägger till:

– Varje morgon går jag upp och tar en löprunda. Jag hatar det, men det är något som måste göras för att komma ordentligt förberedd inför den långa säsongen.

2001 började Dave Watt sin professionella karriär i engelska andraligan. Därefter har det rullat på – år efter år, match efter match, i olika länder och ligor.

– Man lever ett annorlunda liv som speedwayförare, det är inget snack om det. Men jag trivs hur bra som helst. Jag blir faktiskt bara mer och mer laddad inför varje säsong ju äldre jag blir. Det beror nog på att jag helt enkelt älskar att sätta mig på cykeln och köra. Det ger mig otroligt mycket, säger Dave Watt.

 

Under säsongen blir det mycket resande och mycket väntan på flygplatser, hur underhåller du dig själv då?

– Den mesta av tiden går åt till att försöka sova faktiskt. Ta till exempel tiden mellan en match i England på måndagen och Sverige på tisdagen. Då försöker jag sova någon timme i bussen på väg till flygplatsen. Sedan försöker jag sova på planet. Och direkt när jag kommer till Sverige skyndar jag mig till hotellet för att sova lite. Det blir ingen perfekt sömnrytm så klart, man får göra det bästa av det. Förutom sömnen blir det många Youtube-klipp på telefonen.

 

Du körde för Västervik 2012, och är nu tillbaka i klubben, vad har du för förväntningar på vad som komma skall i Sverige?

– Jag trivdes bra i Västervik sist, så det känns kul att vara tillbaka. Banan i Västervik är rolig att köra på, du måste ge allt i alla fyra varv, och kan inte slappna av och börja glida dig igenom heatet bara för att du tar starten. Sedan tycker jag att laget ser spännande ut, vi kommer att vinna många matcher.

 

Dave Watt om sina lagkamrater

 

Troy Batchelor

– Jag har känt Troy länge och såg tidigt hans potential när han körde speedway och motocross i Australien. Troy är en person som man antingen älskar eller hatar. Han kan verka väldigt avslappnad, men sätter en hel del press på sig själv och vill verkligen prestera på topp hela tiden.

 

Peter Ljung

– En fantastisk kille. Peter är som en svensk version av en australier, en skön person. Han betyder mycket för Västervik Speedway.

Daniel Nermark

– Jättetrevlig och ganska tystlåten i depån. Om man pratar med Daniel där kan man inte tro att han blir så tuff när han sätter sig på speedwaycykeln.

 

Hans Andersen

– Hans lärde jag känna redan när han började köra i England som väldigt ung. En bra kille med kapacitet att plocka många poäng.

 

Krysztof Kasprzak

– Kasprzak har en väldigt hög högstanivå när han är på humör. En rolig kille som kan bli riktigt viktig för Västervik i år.

Rune Holta

 

– Rune var ofta i Australien och åkte på vintrarna när han var ung, där träffade jag honom för första gången. Han har uträttat imponerande saker i sin karriär.

Ludvig Lindgren

 

– Lille Ludvig tycker jag bara blir roligare ju mer jag umgås med honom. En riktig karaktär inom speedwayen som kommer ta ytterligare steg åkmässigt.

 

Mathias Thörnblom

– Jag känner inte Mathias, men av det jag har sett av honom kan jag säga att han går en ljus framtid till mötes.

 

Källa: Västerviks Tidningen