Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

1993

Ermolenko får VT:s guldmedalj

 

Skepparnas världsstjärna Sam Ermolenko får Västerviks-Tidningens guldmedalj för bästa idrottsprestation 1992. Juryn fastnade för Ermolenkos suveräna insatser för Västerviks speedway. En mycket omtyckt idrottsman som också blev bäste poängplockare i hela svenska elitserien.

 

Sam Ermolenko får VT:s guldmedalj för bästa idrottsprestation 1992.

 

 

 

VT-guld till Sam Ermolenko

 

Skepparnas världsstjärna Sam Ermolenko får Västerviks-Tidningens guldmedalj 1992.

Hans strålande körningar i elitserien imponerade på juryn. Ermolenko vann seriens poängliga vilket är en mycket fin prestation. De flesta av världens ledande förare kör nämligen i Sveriges elitserie.

Att Sam Ermolenko också fick två VM-guld 1992 säger det mesta om hans klass. Dock fäste VT-juryn inte avgörande vikt vid dessa, ty i VM representerar Ermolenko hemlandet USA. Men i elitserien är han Skepparnas man. Och publikens favorit. Oj, så många gnger åskådarna på Ljungheden fick anledning att jubla när Ermolenko vann viktiga heat och sedan i känd stil åkte ärevarv på bakhjulet. Han kan verkligen bjuda på god show.

Några av Sam Ermolenkos insatser är värda att erinra om:

  • I seriepremiären hemma mot Bysarna avgjorde han i sista heat tillsammans med Craig Boyce. De slog motståndarnas båda proffs Mark Loram/Dennis Löfqvist
  • Mot Rospiggarna borta blev det 45-45 sedan Ermolenko i sista heatet pressat sig förbi 1991 års VM-tvåa Tony Rickardsson
  • Hemmamatchen mot Getingarna avgjorde Ermolenko och Jörgen Hultgren i sista heatet genom att slå mångfaldiga VM-finalisterna Per Jonsson/Jimmy Nilsen.
  • När Rospiggarna besegrades på Ljungheden vann Ermolenko tre gånger över Tony Rickardsson
  • Mot Indianerna borta tog Sam maximala 15 poäng på sina fem heat.
  • Vetlanda besegrades på Ljungheden sedan Ermolenko/Boyce i sista heatet hållit undan för proffset Simon Wigg.

Att Skepparna kom fyra i elitserien berodde i hög grad på Sam Ermolenkos stålande insatser och han bidrog också till de höga publiksiffrorna. Snittet 1492 för Skepparna var seriens bästa 1992.

Glädjande nog kör Sam Ermolenko för Västervik även 1993. Han trivs i gänget och är ett föredöme både på och utanför banan. När det gäller att ladda upp för matcherna har Sam Ermolenko en viktig roll. På amerikanskt sätt visar han den fightervilja som är så viktig i hårda elitmatcher, eldar på sina unga klubbkamrater och har också förmågan att komma med fina taktiska råd. Har man tillhört världstoppen så länge som Sam Ermolenko så behärskar man allt i speedway. Hans meritlista är hur lång som helst:

Trea i individuella VM 1985 i Bradford, trea 1987 i Amsterdam, fyra 1988 i Vojens.

Medaljer i par-VM: guld 1992, silver 1986, brons 1987 och 1988.

Lag-VM: segrar 1990 och 1992.

Men ett individuellt VM-guld har Sam Ermolenko ännu inte i sin stora prissamling. Kanske det är dags i år.

 

Elitserien bäste poängplockare, Sam Ermolenko, belönas med Västerviks-Tidningens guldmedalj. Foto: Tor Wiklund

 

"Mycket smickrad"

 - Im very flattered! (Jag är mycket smickrad) Det var en märkbart belåten guldmedaljör VT fick tag på under lördagseftermiddagen i hemmet utanför Birmingham i England. Sam Ermolenko har annars firat helgerna i föräldrarhemmet utanför Los Angeles i USA och är precis återkommen till England som nu är hans hemland. Sam Ermolenkos speedwaysäsong 1992 går inte av för hackor. Han hade bästa snittet såväl i den svenska som polska ligan och kom på andra plats i den engelska. Förmodligen hade han vunnit den också om han inte måste avstå sista matchen för sitt Wolverhampton. Det betydde att han fick en nolla. I England räknas nämligen alla matcher in i snittet oavsett om man kör eller inte. Han blev dessutom dubbel världsmästare för USA i par-VM och lag-VM. Men tro för den skull inte att VT:s guldmedaljör är nöjd med 1992.

 - Jag vann ju inte individuella VM. Då kan man inte vara nöjd, konstaterar den populäre motorstjärnan. Däremot är han fullt tillfreds med vad Skepparna uträttade.

 - Ett härligt lag med killar som är lätta att jobba med. Kommande säsong ska vi bli ännu bättre, säger Sam med amerikanens medfödda självförtroende. Själv har han precis satt igång försäsongsträningen.

 - Det gäller att jobba hårt och hela tiden höja ribban. Allt är perfekt just nu och jag ser verkligen fram emot en härlig speedwaysäsong. Inte minst i Västervik som är en mycket vacker stad. Jag hoppas kunna spendera lite mer tid där i år. Sam Ermolenko ber också om en hälsning till alla speedwayvänner i Västervik med omnejd.

 - En härlig publik som jag längtar tillbaka till, säger guldmedaljören och tackar en gång för den fina utmärkelsen.

 

Ermolenko vann poängligan

Så här blev det i toppen av 1992 års poängliga i elitserien:

1) Sam Ermolenko, Skepparna 10.340

2) Henrik Gustafsson, Indianerna 10.261

3) Per Jonsson, Getingarna 9.965

4) Kelvin Tatum, Örnarna 9.660

5) Tony Rickardsson, Rospiggarna 9.460

När första seriematchen går på Ljungheden i vår får Ermolenko ta emot Västerviks-Tidningens guldmedalj. Hans svåraste konkurrent enligt VT-juryns mening var tennisflickan Sofia Alenius. Eftersom Sofia bara är 16 år kommer hon säkert att bli aktuell vid ett senare tillfälle.

 

Sam Ermolenko behärskar sin speedwaycykel 100 procentigt. På Ljungheden blev han ytterst populär förra säsongen. Foto: Tor Wiklund

 

Källa: Västerviks Tidningen