Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

1993

Sam Ermolenko mest sevärd men bästa laget har Örnarna

 

Publiken i Västervik trivs när Sam Ermolenko bjuder på speedway av världsklass. Det kommer han att göra även i år. Men starkaste laget har förmodligen Örnarna som van serien i fjol och är stor favorit även nu.

På tisdag kör elitserien igång.

I r är det bara sju förare per lag mot tidigare åtta. Några bra utlänningar har försvunnit, men serien blir stark ändå. Flera av världens ledande förare får vi se: Per Jonsson, Henka Gustafsson, Sam Ermolenko, Kelvin Tatum, Jimmy Nilsen, Tony Rickardsson, Ronnie Correy och Simon Wigg. För att nämna några.

I fjol vann Sam Ermolenko elitseriens poängliga och man måste också säga att han var den som bjöd på mest sevärd speedway. I konkurrens med i första hand Henka Gustafsson.

Här är läget i klubbarna inför seriestarten:

 

Örnarna

Kelvin Tatum är kvar i laget men däremot får inte Rick Miller plats. Örnarna tillåts nämligen bara ha en utlänning. Önarnas svenska förare håller hög klass. Med hjälp av Peter Karlsson, Mikael Karlsson, Niklas Klingberg, Niklas Karlsson och Christer Rohlén kommer Örnarna antagligen att lägga si i tabellens topp. Örnarna blir det första laget som gästar Västervik i år. Vi kan sikta in oss på en fin match på Ljungheden den 18 maj.

 - Vi har chans att vinna serien igen, men jag är rädd för Vetlanda och Smederna som blir starka, säger Örnarnas lagledare Weine Ström

 

Bysarna

Det är ont om speedwayförare på Gotland, men tack vare två lånade förare från Indianerna får Bysarna ihop ett lag. Dessa båda är Krister Gardell och Lasse Jansson. Att Tony Olsson gick till Smederna var en stor besvikelse för Bysarna. man tappar också Kristian Hultgren och Jonny Hammarberg som slutat. Men en mycket stark kvartett har Bysarna: Ronnie Correy, Mark Loram, Dennis Löfqvist och Kenneth Lindby. De övriga är klart sämre och Bysarna kan få det kämpigt i år.

 

Indianerna

Kumlas stolthet har haft problem inför säsongen. Sponsorer har hoppat av och ekonomin är körd i botten. Men ett rykte om att Indianerna skulle tvingas dra sig ur elitserien var inte sant. Henka Gustafsson, John Cook och Lars Gunnestad är Indianernas starkaste förare, men bakom dem ser det lite tunt ut. Lagledaren Per-Åke Gerhardsson tror som alla andra att Örnarna vinner serien.

 

Smederna

Amerikanen Billy Hamill blir en av elitseriens stjärnor, en friskus som publiken i Eskilstuna älskar. I Laget kör ocksp den duktige polacken Piotr Swist. Englandsproffset Tony Olsson är naturligtvis en mycket stor förstärkning. Vidare kommer Smederna med Peter Nahlin, Olli Tyrväinen och Raymond Smed. Detta blir antagligen ett av seriens 3-4 bästa lag.

 

Rospiggarna

Laget förstärks med Juha Moksonen som tidigare kört för Getingarna. Man tappar Patrik Karlsson och Mikael Messing som båda slutat samt Vesa Ylinen som inte har tid att köra i Sverige i år. Starkaste namnet är Tony Rickkardsson, Erik Stenlund, Einar Kyllingstad, Mikael Teurnberg och Juha Moksonen.

 

Getingarna

Per Jonsson, Jimmy Nilsen och Greg Hancock får dra ett tungt lass. I övrigt är Getingarnas förare av ganska låg klass även om Lill-Tummen Nilsson och Jimmy Engman ibland kan göra bra matcher.

 

Vetlanda

Mikael Olsson, som vi tidigare sett i Skepparna och ifjol i Dackarna, går in i Vetlandas lag. Här finns Simon Wigg och Martin Dugard kvar från i fjol och vidare har Vetlanda bröderna Conny och Claes Ivarsson, Mikael Rittervall och Conny Samuelsson. Den sistnämnde är elitseriens ålderman och han rapporteras fortfarande hålla bra klass. Lagledaren Henry Stein tror att Örnarna blir överlägsna i serien. I övrigt blir det jämt och oviss precis som det ska vara.

 

Västervik Speedway

Eftersom Craig Boyce inte får vara med i år och Göran Flood gått till Örebro är Västerviks trupp ganska tunn. Men sex rutinerade och bra förare finns. Sam Ermolenko, Jörgen Johansson, Joakim Karlsson, Patrik Olsson, Jörgen Hultgren och Robert Johansson. På hemmaplan blir Västervikslaget svårt att slå, men borta går det i regel sämre.

 - Vår målsättning är att man lyckas lika bra som i fjol alltså ta en  plats bland de fyra bästa, säger lagledaren Tommy Gustavsson

 

Första omgången, tisdag:

Rospiggarna - Getingarna

Smederna - Indianerna

Örnarna - Bysarna

Vetlanda - Västervik

 

Tabellen 1992

Örnarna

14

12

0

2

710 - 548

24

Indianerna

14

11

0

3

668 - 590

22

Bysarna

14

9

0

5

646 - 591

18

Skepparna

14

7

1

6

672 - 587

15

Rospiggarna

14

6

1

7

672 - 587

13

Vetlanda

14

4

1

9

600 - 656

9

Getingarna

14

4

0

10

606 - 652

8

Dackarna

14

1

1

12

483 - 739

3

 

Två världsstjärnor som möts i elitserien. Tony Rickardsson, Rospiggarna, och Sam Ermolenko, Västervik. Foto: Tor Wiklund

 

Källa: Västerviks Tidningen