Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Måndagen den 16 december 1991

VT-guldet till Jörgen

Räddade Skepparna kvar i elitserien

 

Skepparnas lagkapten och bäste poängplockare får Västerviks-Tidningens guldmedalj 1991.

Jörgen Johansson, 24 år, har haft en jämn och bra säsong och juryn fäste sig särskilt för att han i sista heatet steg fram och avgjorde flera viktiga matcher.

När Skepparnas proffs från Australien. Todd Wiltshire och Craig Boyce, missade många matcher på grund av skador steg kraven på Skepparnas unga svenska förare. Och dessa såg till att Västervikslaget höll sig kvar i elitserien. Om inte Jörgen Johansson kört så bra så hade det inte lyckats. Särskilt ett par matcher minns Jörgen säkert med välbehag. I seriestarten borta mot Vetlanda var det ingen som trodde på Skepparna, men Jörgen avgjorde matchen genom att i sista heatet hålla undan för Conny Ivarsson och Bo Petersen. 46-44 vann Skepparna med. Hemma mot Bysarna kom också avgörandet i sista heatet. Jörgen slog de båda Englandsproffsen Tony Olsson och Dennis Löfqvist och Skepparna vann matchen med 46-43. Sammanlagt tog Jörgen 127 poäng i årets elitserie och var därmed bäst i Skepparna.

En landskamp fick Jörgen göra i år. Han var med mot Polen och tog 11 poäng.

I fd Östtyskland har han tävlat tre gånger. I en tvådagarstävling i Güstrow blev han trea efter att ha vunnit ena dagen. Han körde också en seriematch för Güstrow och tog 11 poäng på fyra heat samt var med i en tävling som gick i fyra olika städer i fd DDR.

 - Det är kul att köra utomlands, säger Jörgen. Det brukar vara 5000 åskådare och fin stämning i Tyskland.

Jörgen har också kört några matcher i danska superligan och en match i polska ligan i år.

 - Nästa år försöker jag köra mer utomlands, säger han. Det brukar finnas möjligheter för svenska förare att få vara med i Frankrike, Österrike, Italien och Ungern.

 - Det är nyttigt att pröva på olika miljöer och främmande banor, menar Jörgen.

 

England?

I april hoppas han få chansen att visa upp sig i England. Före seriestarten där testas många förare och Craig Boyce ska försöka ordna så att Jörgen får vara med. Något att se fram emot.

I väntan på att speedwaysäsongen kommer igång håller Jörgen på med olika träningsmoment. Innebandy, styrketräning och löpning står på programmet.

 - Jag tycker det är skönt att löpa och det brukar vara med i en del motionslopp, bl a VT-milen, berättar Jörgen.

Han tycker 1991 var hans hittills bästa säsong, men tror att 1992 kan bli ännu bättre.

 - Jag har blivit uppsagd från mitt jobb som elektriker i Västervik och det både på gott och ont, säger Jörgen. Det är ju bra på så sätt att jag kan koncentrera mig helt på speedway.

 - Det är svårt att kombinera jobb och hård satsning på elitspeedway. I år tog jag tjänstledigt under säsongen. Jag var speedwayförare på heltid från 1 maj till slutet av september och det tycker jag var en bra lösning. Man orkar inte jobba heltid samtidigt som man har alla långa resor i speedway mitt i veckorna.

Inför kommande säsong har Jörgen tre cyklar och fem motorer. I höstas fick han hem en ny motor från England där den trimmats av Craig Boyces mekaniker. Den lär vara riktigt vass och den ska Jörgen använda i vår.

 - Jag tycker det ser bra ut både för mig och Skepparna, säger Jörgen. Fast vi är för få förare. Om det blir några skador få vi problem.

 - Men om alla är hela och kan satsa ordentligt så blir det en bra säsong. Vi startar hemma mot Bysarna den 5 maj och den matchen ska vi väl kunna vinna.

 

Glade miner i familjen Johansson. Jörgen gratuleras till VT-guldet av pappa Sölve, mamma Ulla-Britt och lillebror Andreas.

 

Källa: Västerviks Tidningen