500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Individuella Junior EM Kval

 

Datum: Söndagen den 16 maj 1982
Bana: Målilla Motorbana, Målilla
Publik: 500 åskådare

 

 

1982

JEM-kvalet gav besked om fina svenska talanger på juniorsidan

 

Visst har svensk speedway jättefina juniortalanger. Det fick man ett nytt bevis för då den svenska finalen i årets junior-EM kördes i Målilla i Småland.

Den största talangen av dem alla är utan tvekan Björn Andersson som tog full pott och ett triumfkort vid den nordiska finalen i Tammerfors.

En annan jättetalang är Mikael Messing, en rospigg läromästaren Bengt Jansson tagit med sig till Skepparna i Västervik - och där har han utvecklats enormt på kort tid. Han blev tvåa på 13 poäng. Magnus Jonsson, elitserieförare i Smederna hade inte heller några problem med att gå vidare till nordiska finalen. Men om den fjärde platsen blev det stenhårt och omkörning mellan Mikael Blixt, Vargarna och hemmaföraren och regerande svenske junior mästaren Anders Kling. Men kling vurpade då han satsade på att ta sig förbi Blixt och därmed fick han nöja sig med reservplatsen.

Att det endast blev fyra förare som gick vidare från Målillatävlingen överraskade de flesta. Svemos grensektion hade nämligen beslutat att sjuke Pierre Brannefors från Kaparna skulle direktnomineras till nordiska finalen  - torts att han låg kvar hemma i sjuksängen.

 

Stenhårt

Tävlingens första omgång såg som heatsegrare Björn Andersson, Kaparna, Mikael Almqvist, Lejonen, Mikael Messing, Skepparna och Jan-Erik Ottosson, Dackarna. Ottossons seger över klubbkamraten Anders Kling var väl största överraskningen och det skulle visa sig att just den poängförlusten skulle bli ödesdiger för svenske juniormästaren Kling. Men även Jan-Erik Ottosson hade chansen långt in i tävlingen liksom Mikael Almqvist. Men för båda blev trettonde (!) heatet det som stjälpte båda i kampen om en plats i nordiska finalen. Ottosson ledde heatet klart och var på väg mot en ohotad trepoängare. På tredje varvet vurpar Almqvist och det blir omstart utan Almqvist. Det heatet förlorar Ottosson till Magnus Johansson och därmed missade han chansen att få åka om en reservplats, eller till och med fjärde platsen. Almqvist vurpa förstörde också hans chanser att gå vidare. En av tävlingens stora överraskningar var Dick Jegård, Örnarna. Han inledde tävlingen med att vinna kvalheatet om den sextonde och sista ordinarie platsen. I sitt första heat tog han en etta, men sedan stämde allt med tre raka treor som resultat.

Jegård stod alltså på tio poäng inför sista heat, som skulle bli direkt avgörande för en ordinarie plats eller omkörning om reservplats. Men tydligen blev pressen för stor för Dick och han blev poänglös. Han hamnade utanför diskussionerna om en plats i nordiska finalen. Att Björn Andersson skulle gå vidare var väl helt klart, han är ju redan en etablerad elitförare med fina insatser i exempelvis USA-landskamperna dagarna före JEM-kvalet. Och han vann tävlingen lätt på full poäng, var faktiskt helt ohotad i samtliga heat. Utan tvekan blir han vårt stora hopp i den fortsatta JEM-tävlingen. Mikael Messing är en annan av våra juniorer som har stora chanser i JEM. Han var heller aldrig illa ute i kampen om avancemang och han säkrade definitivt fortsatta tävlande i JEM genom att besegra Jan-Erik Ottosson och Dick Jegård i sitt sista heat.

 

Källa: Speedway Sport

 

 

Pl

Förare

Klubb

P

1

Björn Andersson

Kaparna (Göteborgs MK)

15

2

Mikael Messing

Skepparna (Westerviks MSK)

13

3

Magnus Jonsson

Smederna (SMK Södermanland)

12

4

Mikael Blixt

Vargarna (SMK Östgöta)

11

5

Anders Kling

Dackarna (Målilla MK)

11

6

Jan-Erik Ottosson

Dackarna (Målilla MK)

10

7

Dick Jegård

Örnarna (Mariestads MK)

10

8

Mikael Almqvist

Lejonen (Gislaveds MK)

7

9

Kent Bäär

Solkatterna (Karlstad MC)

6

10

Kent Rickardsson

Smederna (SMK Södermanland)

6

11

Johan Zackrisson

Piraterna (SMK Motala)

4

12

Mats Andersson

Kaparna (Göteborgs MK)

4

13

Tony Gudbrand

Brassarna (Brassbo SS)

3

14

Kent Björk

Solkatterna (Karlstad MC)

3

15

Tommy Celander

Lejonen (Gislaveds MK)

2

16

Peder Messing

Skepparna (Westerviks MSK)

1

R

Jan Lundgren

Dackarna (Målilla MK)

1