Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson


500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Maj 1978

Skepparna i ettan i år - Vi ska hänga kvar!

 

När den snart 60-åriga motorklubben i Västervik tog upp speedway på sitt verksamhetsprogram var det säkert inte många som trodde att klubben skulle återfinnas i speedwaysocieteten och div 1 tio år senare.

 

Men nu är Skepparna där - efter en förnämlig insats 1997 och i kamp med en sådan etablerad storklubb som Kaparna.

 - Ta sig upp går bra, men att hänga kvar är betydligt svårare, har mången expert sagt.

Hur det går för Skepparna återstår att se, men skall man vara ärlig så är väl inte oddsen så höga när det gäller förutsättningar för förnyat kontrakt. Men får man tro ordföranden Willy Helms är man inte oroliga det minsta i Skepparna.

 - Det blir kanske ingen medalj (!) - men att hänga kvar blir inga problem..

Det andas således optimism i Skepparna inför debutsäsongen i allsvenskan. Och väl är det, för utan optimism är man slagen på förhand. Inte minst i speedway där det mycket handlar om självförtroende och rutin.

Om div 1-sejouren bara skulle bli ettårig är det ingenting att skämmas över - så har det gått för många andra klubbar.

Men enligt Willy Helms får det inte ske.

 - Nej, det får det inte - skulle det gå så illa lurar katastrofen. Såväl ekonomiskt som sportsligt, säger Willy Helms. Vi har gjort en sådan satsning inför debuten att det är ett måste för oss att hänga kvar - bl.a. har vi rustat upp motorbanan för cirka 100.000 kronor.

 - Vi har kalkylerat med 2.500 personer på hemmamatcherna. Ligger vi i botten och hotas av nedflyttning kommer inte dessa och då slår det hårt ekonomiskt.

 

Främlingslegion

Skepparna tillhör väl de mera anonyma klubbar som tagit steget upp i div 1. Man har ingen etablerad stjärna, som de flesta andra klubbar, men man har en fin bredd.

 - Det är inte många som tror att vi har 28 licenserade förare, säger Willy Helms. Av dessa är det elva som tillhör A-laget och som säkert får åka samtliga i ettan under säsongen. Av de sju suveränt hemförde seriesegern i div 2 i fjol är det endast en som bor i Västervik centralort - det är lite av främlingslegion för övrigt.

 

Här är laget:

Kalle Lindgren, Västervik

Sune Stark, Överum

Jan Johansson, Gamleby

Benny Ekberg, Linköping

Peter Carlsson, Linköping

Torgil Roth, Oskarshamn

Nils Eriksson, Orrefors

 

Lovande ungdomar

 - Bakom dessa var vi fyra västerviksynglingar som kommer att slåss för en A-lagsplats i år, säger Willy Helms. Dessa är Jerry Karlsson, Tommy Gustavsson, Lars Svensson och Christer Johansson.

 - Av dessa är Jerry största löftet - det har tydligen Vargarna uppmärksammat, eftersom de varit ute i mutförsök i form av motorer, säger Willy Helms något förargad.

 - Tråkigt, för vi behöver minsann alla våra förare debutåret i div 1.

 

Hänger kvar

Willy Helms är optimist inför debutåret.

 - Ja, vi kommer att hänga kvar - jag tror nog vi kommit till div 1 för att stanna.

Vem åker ur?

 - Ja, det svårt att säga. Men vilket lag som helst som har lite otur, exempelvis med förarskador och annat kan ju hamna i hetluften. Men nedflyttningskandidaten kan finnas i trion Vargarna, Örnarna och Dackarna, säger Willy Helms

 - Ja, vi får väl slåss med dom, tillägger han för säkerhets skull. Men hemma skall vi inte släppa ifrån oss några poäng - men vi får säkert inte många borta. 10-12 poäng räcker för nytt kontrakt. Dom tar vi hemma i Västervik.

 

Skepparnas Jan Johansson får ett res på sin cykel. Bakom ligger Peter Johansson, Dackarna och Peter Carlsson, Skepparna

 

Källa: Speedway Sport