500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Dackarna

Filbyterna

Skepparna

Gamarna

34

32

27

14

 

Datum: Lördagen den 16 maj 1971
Serie: Division 2 Östra
Bana: Målilla Motorbana, Målilla
Publik: 611 åskådare

 

 

Måndagen den 17 maj 1971

Sista heatet gav dackeseger i Målilla

Banchefens pojke avgjorde

Bertil och Stephan glänste

 

Söndagens seriematch i division 2 i speedway blev en de mest spännande och sensationella i Målilla Motorbanas anrika historia. Först i sista heatet föll avgörandet och detta på ett sätt som inte ens den mest optimistiske Dackesupporter kunnat drömma om. Björn Persson, liksom brodern Tommy debutant i laget om vi undantar Linköpingsmatchen, ställdes mot rutinerade Birger Aniander, Filbyterna, veteranen Curt Nyqvist, Gamarna, och Skepparnas fighter Rolf Jakobsson. Filbyterna ledde med två poäng och segern syntes klar. Men Ungdacken kom från intet och vann till publikens och lagkamraternas oförställbara glädje. Sällan har en mera sensationell vinst noterats.

Nu vann Dackarna på 34 poäng mot 32 för serieledarna och hittills obesegrade Filbyterna, 27 för Skepparna och 14 för svaga Gamarna. Individuellt bäst var Dcakarnas otroligt startsnabbe Bertil Andersson, som också fick dagens snabbaste tid, men yngre Tommy-brodern Stephan var honom bara en pinne efter - 12 mot 11 - och gick därmed klart in på andra plats.

 

Inge Gustavsson "bortvattnad"

Matchen var hela tiden olidligt spännande. I bästa fall hade vi hoppats på en andraplats för i år hårt brandskattade Dackarna, men efter tre snygga inledande heatsegrar genom lagkapten Inge Gustavsson, Bertil Andersson och Stephan Johansson befann sig hemmalget plötsligt i ledningen med 9 mot 7 för Filbyterna och Skepparna. Men sedan svängde matchen och sedan Inge Gustavsson blivit "bortvattnad" i sjätte heatet var man helt plötsligt nere på tredje plats. Hårt kämpande Skepparna skulle sedan gå upp vid sidan om segervissa Filbyterna för att också passera och i paus leda matchen med 17 poäng mot 15 för vardera Filbyterna och Dackarna. Dessa skulle sedan halka efter ordentligt och lg efter tolv heat hela 8 poäng efter Filbyterna ooch fyra efter Skepparna. Linköpingssegern syntes härmed klar och enda hoppet till om Dackarna skulle kunna ta sig förbi Skepparna.

 

Sex heatsegrar för Dackarna

I 13:e heatet kom emellertid vändpunkten. Bertil Andersson slog Sune Stark efter en otroligt hård kamp och sedan gjorde Stephan Johansson processen kort med englandstränade Benny Ekberg. Curt Nyqvist, som kört allsvenskat i många, många säsonger, och Tommy Andersson. Stephan var endast trea i starten, men gjorde en otrolig ytterkurva utan att tveka det minsta och därmed var heatet hans.

Inge Gustavsson, veteran också han som efter en säker inledning gått kull i "vattningsheatet", det sjätte, där han såg ut att vinna en säker seger och om sedan blivit instängd i starten i det elfte, fortsatte segerraden. Också nu kom han efter i starten, men presterade även han en förnämlig startkurva och höll sedan undan även om han pressades hårt av Benny Ekberg.

 

Bertil Andersson och Stephan Johansson glänste

Nu hade Dackarna fått vind i seglen medan Skepparna plötsligt började segla i motvind. Bertil Andersson slog sig fram till ledningen efter en mycket hård sida-vid-sida-strid med Filbyternas Göran Jansson genom hela första böjen och vann därmed sin fjärde raka seger. Få är så startsnabba som dacken, men sedan satsar han nästan i överkant även då ledningen är till synes säker. Tolv poäng och därtill dagens bästa tid, 68.4, blev hans snygga facit.

 

Det otroliga sista heatet av en 17-årig debutant

Stephan Johansson glänste också han på nytt då han i 17:e och näst sista heatet slog Skepparesset Sune Stark och Filbyterna Peter Carlsson. Stephan, som stod på fjärde banan, förlorade starten, men pressade sig benhårt förbi i ytterspår i startkurvan och sedan hjälpte inte Starks rutin och fighterförmåga. Stephan höll undan i bländande stil och därmed var Dackarnas femte heatseger i följd ett faktum. Det skulle bli en sjätte!

Lille Björn Persson kom som gubben ur lådan, forsade fram till ledning på yttern i första böjen och höll sedan undan alla fyra varven före de rutinerade konkurrenterna allt medan publiken stod upp i bänkarna och skrek. Sällan, sällan har en speedwaymatch fått ett så sensationellt slut.

 

Banchefens levande pojkar

Bröderna Björn och Tommy Persson är söner till banchefen Ivar Pettersson och praktiskt taget färska i gamet. Båda åker dock mycket vårdat och bör med flitigt träande och matchande ha framtiden för sig. Stephan Johansson är redan nämnd. Han åker inte olikt broderskapet Tommy, men säkrare än vad denne gjorde under de första åren. Vem vet? Kanske har Dackarna här en ny stjärna på gång. Bertil Andersson går tydligen mot sin bästa säsong och Inge Gustavsson är still going strong.

Låt oss bara till slut göra det tankeexperiment att Dackarna haft Tommy, Kjell Haage eller Lennart Michanek kvar...

Men låt gå för en mellansäsong. Nästa år kan de nya kuggarna ha vuxit in i laget.

En tusental entusiaster jublade åt segern och den fina speedway som bjöds. En särskild eloge åt depå och startpersonalen. Så ska en slipsten dras.

Före tävlingen och i paus gav medlemmar ur Hultsfred Modellflygklubb en uppvisning. Pojkarna är ännu färska i gamet men välkomna tillbaka.

 

Ställningen i serien är nu

Filbyterna 8 lagpong, Dackarna 4,5, Eldarna 3,5, Skepparna och Gamarna vardera 1.

 

 

 

 

Nr

Dackarna

P

H

1

Inge Gustavsson (K)

7

(3-F-1-3)

2

Bertil Andersson

12

(3-3-3-3)

3

Stephan Johansson

11

(3-2-3-3)

4

Björn Persson

4

(0-1-0-3)

5

Tommy Persson

0

(0-0)

Lagledare: Henry Johansson

 

Nr

Filbyterna

P

H

1

Göran Jansson

7

(1-1-3-2)

2

Benny Ekberg

8

(2-2-2-2)

3

Birger Aniander

6

(2-3-1-0)

4

Peter Carlsson

6

(2-0-3-1)

5

Torgny Gunnarsson

5

(2-3)

Lagledare: Yngve Strömberg

 

Nr

Skepparna

P

H

1

Sune Stark

9

(2-3-2-2)

2

Rolf Jakobsson

5

(1-3-0-1)

3

Sölve Johansson

5

(1-1-2-1)

4

Tommy Andersson

6

(3-2-0-1)

5

Göran Lind

1 (2?)

(U-S-1-S-0)

Lagledare: Torbjörn Olsson

 

Nr

Gamarna

P

H

1

Curt Nyqvist

7

(0-2-2-1-2)

2

Rolf Moberg

1

(0-U-1-0)

3

Sigfrid Larsson

0

(0-0-0)

4

Ingvar Widman

1

(1-0-0)

5

Hans-Erik Klevstad

5

(3-2-0)

Lagledare: Ingvar Eriksson