Jörgen Hultgrens klubbkompis Patrik Olsson






500cc
2005
2006, 2007
1993, 2001
50cc/80cc
1981, 1982, 1987, 1988
1983, 1998, 2001


 

 

 

Torsdagen den 18 september 1969

Tredubbel svensk mästare ger Skepparna div. II-plats?

 

Skepparna sätter sin tillit till en svensk mästare inför inför morgondagens div. II-kval i speedway på Gubbängens motorstadion. Tredubbel mästare t.o.m. Namnet är Thorvald Karlsson och bekant för de flesta motorkännare i våra trakter. I dag 34 år gammal, men inte äldre än att han på fredag kväll rycker in för att hjälpa Skepparna till div. II.

Det var i mitten på 50-talet som Thorvald härjade med stor framgång på landets speedwayarenor och tog tre lag-SM för Dackarna. Bildade tillsammans med Rune Sörmander Dackarnas främsta poängplockare. Har deltagit i fyra SM-finaler och i ett otal landskamper. Lade definitivt av att tävla 1964 och har sedan dess strängt taget bara suttit på en speedwaycykel vid tre tillfällen.

1966, då han helt otränad blev klubbmästare för Skepparna på Ljungheden

I måndags, då han tränade lite lätt på Västerviks Motorstadion.

Och i går kväll, då kan kände sig för sista gången innan det smäller i Gubbängen i morgon kväll.

Anledningen till att Sven Björkman och de andra i Skepparna har kallat in Thorvald under fanorna har sin förklaring i Sölve Johansson! Den lovande gamlebyåkaren bröt nämligen ena armen vid en kollision i Vetlanda i söndags i samband med Vargfars Cup. Skepparna stod då endast i en brydsam situation men som tur var var inte Thorvald nödbedd.

 - Fast det är väl synd att säga att allt stämmer perfekt för mig,, nej långt därifrån, menade Thorvald när han avverkat en träningsruna på Motorstadion.

Han prövade två maskiner, dels Sölve Johanssons och dels Sonny Widergrens i Dackarna, som Skepparna lånat. Splitter ny, men Thorvald kom inte riktigt överens med det krutpaket.

Försiktig optimism andas man i Skepparna trots allt. Thorvald Karlsson kommer att köra som reserv och bör rimligt ta full pott i sina två heat. Vilka övriga lag kan ställa upp med en svensk mästare som reserv!

Bysarna, Visby, Eldarna, Huddinge och Vikingarna, Örebro, blir Skepparnas motståndare. Bysarna är bra, det vet vi. De övriga två lagen är oskrivna kort men Sven Björkman vill varna för Eldarna!

 - Utan tvekan tror jag dom är bäst. Börje Melin, Egon Stengarn och Hasse Engzell har varit säkra poängplockare för dem i år och speciellt Melin, som har kört för oss tidigare, har ut vecklats oerhört.

Några som helst maskinproblem har man inte inom Skepparna just nu. Man har t.o.m. en cykel över. Allting ser fint ut, och nog hoppas vi kunna vara med och slåss på allvar, fastslår lagkapten Rolf Jakobsson.

Årets säsong är den fjärde för Skepparna med den första då man gått till kval. Bysarna har mest kvalrutin då man har kvalat vid ttre tillfällen tidigare.

I kväll körs det SM-final i Göteborg. På startlinjen där Christer Löfqvist, Bysarna. Kvällen därpå kör han i Gubbängen. Möter där arge konkurrenten Börje Olsson, Skepparna. Övriga förare blir som vanligt Lennart Karlsson, Floyd Olsson och Rolf Jakobsson. Samt Thorvald Karlsson - en gång i tiden svensk mästare.

 - Förra gången på Gubbängen pressade vi faktiskt Bysarna erinrar sig Sven Björkman. Då vann de på en domartavla. Jag tycker faktiskt oddsen talar för oss den här gången. Gentemot Bysarna i alla fall.

 

Buss till Gubbängen

Skepparna kommer inte att kunna känna sig ensamma på Gubbängens Motorstadion. man kommer att bli livligt påhejade av supporters från Västervik. En hel busslast reser till Stockholm för att heja fram till div. II.

 - Jag har aldrig varit med om maken till intresse, säger Sven Björkman. Stöd behöver då grabbarna inte sakna.

 

Thorvald Karlsson har åter dragit på sig speedwayvästen.

 

Källa: Västerviks Tidningen